Skatteudvalget 2009-10
L 112
Offentligt
826934_0001.png
826934_0002.png
J.nr. 2010-511-0046Dato: 15. april 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 112 - Forslag til Lov om ændring af kursgevinstloven og forskellige an-dre love (Harmonisering af beskatningen af fordringer i danske kroner ogfremmed valuta og nedsættelse af beskatningen af kapitalindkomst mv.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 9 af 24. marts 2010. Spørgsmålet erstillet efter ønske af Klaus Hækkerup (S).
Troels Lund Poulsen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 9:

Ministeren bedes kommentere artiklen ”Udskældte pantebreve kan få comeback” i Børsenden 12. marts 2010 (s. 18) om sælgerpantebreve. Herunder bedes ministeren vurdere, hvil-ken betydning ændringerne af kursgevinstloven vil få for anvendelsen af sælgerpantebreveved salg af fast ejendom.

Svar:

I artiklen ”Udskældte pantebreve kan få comeback” i Børsen den 12. marts 2010 hævdes, atregeringen med forslaget om adgang til fradrag for kurstab på i dag blåstemplede fordringeråbner op for et comeback for pantebreve. Argumentet er, at adgangen til fradrag gør det op-lagt at anvende pantebreve til finansieringen af ejendomskøb.Der henvises til, at langt de fleste banker i dag holder sig væk fra pantebrevsmarkedet efterat have lidt store tab. Endvidere beskrives det i artiklen, at der fra den finansielle sektor harværet fremsat ønske om en regulering af pantebrevsmarkedet, samt at dette ønske har fun-det politisk lydhørhed med økonomi- og erhvervsministerens lovforslag vedrørende pante-brevsselskaber (fremsat som L 174 den 26. marts 2010).De foreslåede ændringer af kursgevinstbeskatningen vurderes ikke – som antaget i artiklen– at medføre en stigende interesse for sælgerpantebreve hverken for private eller professio-nelle investorer.Sælgerpantebreve stiftes i dag typisk med en kursgevinst. Dvs., fordringen stiftes, så pante-brevsindehaveren opnår en kursgevinst på fordringen. Efter de gældende regler er kursge-vinsten skattefri for personer, hvis den såkaldte mindsterente er opfyldt.Af hensyn til sikring af overholdelsen af EU-retten forslås reglerne med L112 nu ændret, såkursgevinster på pantebreve og andre fordringer under alle omstændigheder beskattes. Forat sikre symmetri i beskatning gives der samtidig adgang til fradrag for tab svarende til degældende regler for fordringer i fremmed valuta.Dermed bliver hele afkastet fra pantebrevet skattepligtigt, hvorfor det alt andet lige vil blivemindre attraktivt for personer at besidde et sådant. Adgangen til fradrag for tab vurderes iden forbindelse at være af sekundær betydning.Endvidere berører de ændringer, der foreslås for adgangen til fradrag for tab på fordringer,alene privatpersoners beholdning af sælgerpantebreve. Derimod ændres reglerne for sel-skaber og næringsdrivende ved finansiering ikke med det fremsatte lovforslag. Selskaberog næringsdrivende har allerede efter gældende regler adgang til fradrag for tab på fordrin-ger, jf. kursgevinstlovens §§ 3 og 13. Lovforslaget vil derfor heller ikke, for så vidt angårde professionelle investorer, give anledning til fornyet interesse for investering i pantebre-ve.Side 2