Skatteudvalget 2009-10
L 112
Offentligt
827774_0001.png
827774_0002.png
J.nr. 2010-511-0046Dato: 15. april 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 112 - Forslag til Lov om ændring af kursgevinstloven og forskellige an-dre love (Harmonisering af beskatning af fordringer i danske kroner ogfremmed valuta og nedsættelse af beskatningen af kapitalindkomst m.v.)Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 33 af 9. april 2010. Spørgsmålet erstillet efter ønske af Jesper Petersen (SF).
Troels Lund Poulsen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 33:

Ministeren anmodes om at uddybe begrundelsen for afgrænsningen af den familiekreds, derer omtalt i lovforslagets § 1, nr. 6, om nyaffattelse af kursgevinstlovens § 14, stk. 2, herun-der hvorfor familiekredsen indbefatter svigerbørn (børns ægtefæller), men ikke svigerfor-ældre (ægtefællers forældre), og hvorfor oldebørn ikke er omfattet.

Svar:

Forslaget til kursgevinstlovens § 14, stk. 2, er en videreførelse af kursgevinstlovens § 16,4.-6. pkt., hvorefter adgangen til fradrag for tab på fordringer i fremmed valuta er afskåret,for så vidt angår tabdelspå fordringer på selskaber, hvorover den skattepligtige har ellerhar haft bestemmelsen indflydelse,delspå fordringer mellem nærtstående.Omfattet af den familiekreds, der er afskåret fra fradrag efter bestemmelsen, er ægtefæller,forældre og bedsteforældre samt børn og børnebørn og disses ægtefæller eller dødsboer ef-ter de nævnte personer. Stedsbarns- og adoptivforhold sidestilles med naturligt slægtskabs-forhold.Afgrænsningen af nærtstående i bestemmelsen er den samme, som den der gælder efter ak-tieavancebeskatningslovens § 4, stk. 2, i relation til afgrænsningen af hovedaktionærbegre-bet. Afgørende for afgrænsningen er, at der er anset at foreligge et nært interessefællesskabi de angivne tilfælde. Hvornår det må antages at være tilfældet, vil man jo altid kunne dis-kutere, men efter min opfattelse er det for så vidt logisk nok, at interessefællesskabet i for-hold til børn og børnebørn er betragtet som værende stærkere end til oldebørn og tilsvaren-de for svigerbørn i forhold til svigerforældre.Da bestemmelsen i øvrigt er uændret i forhold til, da bestemmelsen blev indført under dentidligere regering, efter at forslaget blev vedtaget enstemmigt ved 3. behandlingen, formo-der jeg, at der er bred enighed om denne afgrænsning.
Side 2