Skatteudvalget 2009-10
L 112
Offentligt
827765_0001.png
827765_0002.png
J.nr. 2010-511-0046Dato: 15. april 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 112 - Forslag til Lov om ændring af kursgevinstloven og forskellige an-dre love (Harmonisering af beskatning af fordringer i danske kroner ogfremmed valuta og nedsættelse af beskatningen af kapitalindkomst m.v.)Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 29 af 9. april 2010. Spørgsmålet erstillet efter ønske af Jesper Petersen (SF).
Troels Lund Poulsen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 29:

Kan ministeren bekræfte følgende situation:En person sælger en post aktier, der udgør mere end 10 pct. af det udstedende selskabs ak-tiekapital til et af ham uafhængigt selskab for 1 mio. kr. Personen vil have en skattemæssigafståelsessum på 1 mio. kr. og skulle opgøre aktieavance herudfra, og betale skat af denneavance som aktieindkomst, altså typisk 42 pct. Det købende selskab har en skattemæssiganskaffelsessum på 1 mio. kr., men da der er tale om datterselskabsaktier, vil den skatte-mæssige anskaffelsessum være uden betydning. Hvis salget i stedet sker mod betaling iform af et gældsbrev med 5 pct. rente, hvis kurs kan ansættes til 80, så er effekten, at per-sonen beskattes med aktieavance som aktieindkomst (42 pct.) ud fra en avance baseret pågældsbrevets kursværdi, medens de efterfølgende kursgevinster beskattes som kapitalind-komst, og dermed med 25-30 pct., hvis personen i øvrigt har negativ kapitalindkomst, f.eks.som følge af lån i ejerbolig, medens det købende selskab har en skattemæssig anskaffelses-sum på aktierne, baseret på gældsbrevets kursværdi, og en gæld anskaffet til gældsbrevetskursværdi, og efterfølgende fradrag på kurstabet ved afdragene på gældsbrevet. For beggeparter vil det være en skattemæssig fordel at få sat kursen på gældsbrevet så lavt som mu-ligt.

Svar:

De 2 scenarier, der beskrives i spørgsmålet, er ikke direkte sammenlignelige. Eksemplet ta-ger udgangspunkt i salg af aktier, hvis værdi udgør 1 mio. kr. Ved kontant betaling skal kø-ber som angivet i spørgsmålet erlægge sælger 1 mio. kr. Erlægges salgssummen derimodhelt eller delvist ved udstedelse af et gældsbrev, skal gældsbrevets kontantværdi tillagt eneventuel kontantbetaling samlet svare til den aftalte salgssum for aktierne. Hvis gældsbre-vet skal svare til en salgssum på 1 mio. kr., skal gældsbrevet lyde på 1.250.000 kr.Gældsbrevet er altså udtryk for, at sælger yder køber et lån til finansiering af købesummen.Forrentningen udgør dels den pålydende rente dels kreditors kursgevinst på gældsbre-vet/debitors kurstab på lånet.Sælger vil således fortsat – givet at salgssummen mellem parterne er fastsat til 1 mio. kr. –blive beskattet af en avance på aktierne baseret på en afståelsessum på 1 mio. kr. Samtidigbeskattes sælger af afkastet på udlånet til køber, hhv. kursgevinsten på gældsbrevet på250.000 kr. og renten på 5 pct., som kapitalindkomst. Sælger vil have en interesse i den hø-jest mulige forrentning på udlånet. Det gælder selvsagt også, selvom afkastet beskattes.Køber vil tilsvarende have anskaffet aktierne til 1 mio. kr. Desuden vil købers finansie-ringsomkostninger udgøre dels kurstabet på lånet på 250.000 kr. samt renten på 5 pct. Kø-ber vil have en interesse i de lavest mulige omkostninger på lånet. Det gælder også selvomder er fradragsret for kurstab og renter på lånet.
Side 2