Skatteudvalget 2009-10
L 112
Offentligt
826960_0001.png
826960_0002.png
826960_0003.png
J.nr. 2010-511-0046Dato: 15. april 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 112 - Forslag til Lov om ændring af kursgevinstloven og forskellige an-dre love (Harmonisering af beskatningen af fordringer i danske kroner ogfremmed valuta og nedsættelse af beskatningen af kapitalindkomst m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 17 af 24. marts 2010. Spørgsmåleter stillet efter ønske af Klaus Hækkerup (S).
Troels Lund Poulsen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 17:

Det ønskes oplyst, hvorledes beskatningen vil være i følgende tilfælde af fraflytning og til-bageflytning: Anskaffelsessummen er 100 mio. kr. Værdien ved fraflytning er 110 mio. kr.og værdien ved tilflytning 105 mio. kr. Beskatningsforholdene ønskes oplyst både underden nuværende lovgivning og efter de regler, der skal være gældende efter lovforslagetsvedtagelse.

Svar:

Efter de gældende regler i kursgevinstloven anses gevinst og tab på fordringer, gæld og fi-nansielle kontrakter, som personen ejede på fraflytningstidspunktet, for realiseret med denkonsekvens, at der indtræder beskatning af en opgjort nettogevinst. Det er dog en forudsæt-ning, at gevinsten var omfattet af en skattepligt. Da gevinst på fordringer i danske kroner,der opfylder mindsterentekravet (blåstemplede fordringer), under de gældende regler erskattefri, vil der dermed heller ikke indtræde fraflytterbeskatning heraf. Der kan opnås hen-stand med betaling af en opgjort fraflytterskat, dog ikke for så vidt angår fraflytterskat påfinansielle kontrakter, da disse er undergivet lagerbeskatning. Ved en tilbageflytning tilDanmark bortfalder fraflytterskatten for de fordringer, der fortsat ejes på dette tidspunkt.Fordringerne anses herefter for anskaffet til den oprindelige anskaffelsessum. Fraflytter-skatten for finansielle kontrakter bortfalder ikke ved en tilbageflytning.For personer har fraflytterbeskatningen reelt kun spillet en rolle i det omfang, personen eje-de fordringer i fremmed valuta på fraflytningstidspunktet, jf. også svaret på spørgsmål 7.Med en vedtagelse af lovforslaget vil reglerne om fraflytterbeskatning omfatte fordringerog finansielle kontrakter, men ikke gæld. En vedtagelse af lovforslaget vil endvidere bety-de, at skattefriheden for gevinst på blåstemplede fordringer ophæves for fordringer, der ererhvervet den 27. januar 2010 eller senere. Dermed vil fraflytterbeskatningen fremover væ-re relevant for alle fordringer i danske kroner, som en person ejer, bortset fra blåstempledefordringer, der er erhvervet før den 27. januar 2010. Henstandsreglerne videreføresuændret. Det er således fortsat et krav, at gevinst/tab ikke er opgjort efter lagerprincippet.Ved tilbageflytning til Danmark anses de fordringer m.v., som personen ejer på dette tids-punkt for anskaffet til handelsværdien på tilflytningstidspunktet. En fraflytterbeskatningbortfalder således ikke.Ved besvarelsen er forudsat, at der er tale om fordringer i fremmed valuta, og at fraflytter-skatten er betalt.Under den nuværende lovgivning vil den beskrevne situation føre til følgende resultat: Vedfraflytning kan der opgøres en gevinst på 10 mio. kr. (110 mio. kr. - 100 mio. kr.). Gevin-sten medregnes til kapitalindkomsten, og der beregnes en skat heraf. Ved tilflytning bort-falder fraflytterbeskatningen, og den betalte fraflytterskat tilbagebetales med renter. For-
Side 2
dringerne anses for anskaffet til 100 mio. kr. Denne anskaffelsessum vil skulle anvendesved opgørelse af gevinst/tab ved afståelse eller indfrielse af fordringerne efter tilflytningen.Efter de regler, der skal være gældende efter lovforslagets vedtagelse, vil den beskrevne si-tuation føre til følgende resultat:Ved fraflytning kan der opgøres en gevinst på 10 mio. kr. (110 mio. kr. - 100 mio. kr.). Ge-vinsten medregnes til kapitalindkomsten, og der beregnes skat heraf. Ved tilflytning fårfordringerne tillagt en ny anskaffelsessum på 105 mio. kr. Denne vil skulle anvendes vedopgørelse af gevinst/tab ved afståelse eller indfrielse af fordringerne efter tilflytningen. Til-flytningen ændrer ikke ved fraflytterbeskatningen.
Side 3