Skatteudvalget 2009-10
L 112
Offentligt
826948_0001.png
826948_0002.png
J.nr. 2010-511-0046Dato: 15. april 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 112 - Forslag til Lov om ændring af kursgevinstloven og forskellige an-dre love (Harmonisering af beskatningen af fordringer i danske kroner ogfremmed valuta og nedsættelse af beskatningen af kapitalindkomst m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 13 af 24. marts 2010. Spørgsmåleter stillet efter ønske af Klaus Hækkerup (S).
Troels Lund Poulsen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 13:

Der ønskes en oversigt, der viser forskellen i beskatning mellem handel på et reguleretmarked og handel på et ureguleret marked, både under de i dag gældende regler og hvislovforslaget vedtages.

Svar:

Den gældende kursgevinstlov indeholder følgende regler, hvor sondringen reguleret contraureguleret marked har en betydning:- Selskaber har som hovedregel ikke fradrag for tab på fordringer på koncernforbund-ne selskaber. Som en undtagelse herfra er der dog fradrag for tab, hvis fordringen pådet koncernforbundne selskab er optaget til handel på et reguleret marked, jf. kurs-gevinstlovens § 4, stk. 3.- Personer kan uden tilladelse vælge at anvende lagerprincippet (i stedet for realisati-onsprincippet) ved opgørelse af gevinst og tab på obligationer, der er optaget tilhandel på et reguleret marked, jf. kursgevinstlovens § 25, stk. 2.- Selskaber kan uden tilladelse vælge at anvende lagerprincippet (i stedet for realisa-tionsprincippet) ved opgørelse af gevinst og tab på gæld, der er optaget til handel pået reguleret marked og på gæld i fremmed valuta, der ikke er optaget til handel på etreguleret marked, jf. kursgevinstlovens § 25, stk. 4.- Finansielle kontrakter beskattes som hovedregel som et særskilt værdipapir, idet ge-vinst og tab beskattes efter lagerprincippet. Som en undtagelse herfra gælder, at ge-vinst/tab på valutakontrakter, der er indgået i forbindelse med sædvanlige aftaler omlevering af varer m.m. til bl.a. brug i modtagerens virksomhed, og som ikke er opta-get til handel på et reguleret marked, i stedet indgår i indtægter/udgifter vedrørendeden pågældende aftale, jf. kursgevinstlovens § 30, stk. 1, nr. 7.- Selskaber kan som hovedregel fradrage tab på aktiebaserede kontrakter, der vedrø-rer aktier, som er porteføljeaktier for selskabet, ved indkomstopgørelsen. Som enundtagelse herfra gælder, at selskaber, der har valgt realisationsbeskatning af porte-føljeaktier, alene har en kildeartsbegrænset fradragsret for tab på sådanne kontrak-ter, når de aktier, som kontrakten vedrører, ikke er optaget til handel på et reguleretmarked eller en multilateral handelsfacilitet, jf. kursgevinstlovens § 31 A.Hvis lovforslaget vedtages vil kursgevinstloven indeholde følgende regler, hvor sondringenreguleret contra ureguleret marked har en betydning:- De fem regler nævnt ovenfor, idet disse ikke ændres med lovforslaget.- Personer har kun fradrag for tab på fordringer, der er optaget til handel på et regule-ret marked, hvis SKAT inden udløbet af selvangivelsesfristen for det indkomstår,hvor erhvervelsen har fundet sted, har modtaget oplysninger om erhvervelsen affordringen, jf. den foreslåede nye § 15 i kursgevinstloven.
Side 2