Skatteudvalget 2009-10
L 112
Offentligt
826946_0001.png
826946_0002.png
J.nr. 2010-511-0046Dato: 15. april 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 112 - Forslag til Lov om ændring af kursgevinstloven og forskellige an-dre love (Harmonisering af beskatning af fordringer i danske kroner ogfremmed valuta og nedsættelse af beskatningen af kapitalindkomst m.v.)Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 12 af 24. marts 2010. Spørgsmåleter stillet efter ønske af Klaus Hækkerup (S).
Troels Lund Poulsen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 12:

Ministeren bedes redegøre for, om den foreslåede ændring af kursgevinstloven åbner forpantebrevskarruseller, og hvis ikke bedes ministeren beskrive, hvordan regeringen agter atstoppe eller begrænse pantebrevskaruseller.

Svar:

Pantebrevskarrusellerne bestod i, at en lille gruppe aktører på ejendomsmarkedet har hand-let ejendomme indbyrdes til stadigt stigende priser, der var urealistiske i forhold til ejen-dommenes markedsværdi. Aftagerne af ejendomme var typisk de samme 25-30 aktører.Flere pengeinstitutter ydede pantebrevskreditter uden at forholde sig kritisk til værdien afde enkelte pantebreve. Karrusellerne kunne køre så længe, deltagerne havde adgang til atoptage nye lån og dermed mulighed for at betale de løbende ydelser på pantebrevene.Karrusellerne kollapsede imidlertid, da ejendomsmarkedet vendte, og pengetilførslen stop-pede. Pludselig kom der misligholdelse på rigtig mange pantebreve, og det viste sig, at sik-kerheden bag pantebrevene reelt ikke eksisterede.De aktører, der har lidt tab på pantebreve i forbindelse med disse sagskomplekser, er såle-des typisk pengeinstitutter, mens de ændringer af beskatningen af fordringer, herunder pan-tebreve, der foreslås med L112, alene vedrører personer.Samtidig kan indførelsen af skattepligt for gevinster og adgang til fradrag for tab for perso-ner ikke forventes at give sig udslag i en stigende interesse for sælgerpantebreve hos priva-te, jf. herved også svarene på spørgsmål 9 og 11. De foreslåede ændringer af kursgevinstlo-ven vil derfor efter min opfattelse ikke åbne op for pantebrevskaruseller.Regeringens arbejde går da også i den præcis modsatte retning. Det er regeringens klaremålsætning at sikre, at de scenarier, vi så med pantebrevskarusellerne, ikke opstår igen. Iden anledning er der iværksat en række initiativer.Siden oktober 2007 har SKAT gradvist intensiveret indsatsen for at få afdækket dissesagskomplekser, og har pt. sat 20 årsværk på opgaven.Endvidere har regeringen inden for økonomi- og erhvervsministerens ressort den 26. marts2010 fremsat forslag om lov om pantebrevsselskaber (L174), der skal sikre en velordnet,lødig og gennemsigtig pantebrevsbranche. Forslaget er nærmere omtalt i svaret på spørgs-mål 11.
Side 2