Skatteudvalget 2009-10
L 112
Offentligt
826944_0001.png
826944_0002.png
J.nr. 2010-511-0046Dato: 15. april 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 112 - Forslag til Lov om ændring af kursgevinstloven og forskellige an-dre love (Harmonisering af beskatning af fordringer i danske kroner ogfremmed valuta og nedsættelse af beskatningen af kapitalindkomst m.v.)Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 11 af 24. marts 2010. Spørgsmåleter stillet efter ønske af Klaus Hækkerup (S).
Troels Lund Poulsen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 11:

Ministeren bedes vurdere, om lovændringerne i forhold til kursgevinster og -tab på pante-breve kan resultere i forøget tabsrisiko, og om der er særlige begrænsninger, der skal indfø-res for at reducere tabsrisikoen for kreditinstitutter og andre investorer på sælgerpantebre-ve.

Svar:

Indledningsvis skal det fremhæves, at forslaget om ophævelse af skattefriheden for blå-stemplede obligationer og indførelse af fradrag for tab alene har betydning for privatperso-ners gevinst og tab på pantebreve. Professionelle investorer, herunder banker og kreditinsti-tutter, berøres ikke af forslaget. Disse investorer har således allerede i dag adgang til fra-drag for tab.Som ligeledes anført i besvarelsen af spørgsmål 9 betyder de foreslåede ændringer, at heleafkastet fra pantebreve bliver skattepligtigt. Det betyder, at det – set i forhold til i dag – bli-ver mindre attraktivt at besidde sådanne papirer. Adgangen til fradrag for tab vurderes i denforbindelse at være af sekundær betydning for investor. De foreslåede ændringer af kursge-vinstbeskatningen vil derfor begrænse anvendelsen af pantebreve, og giver derfor ikke i sigselv anledning til tiltag i forhold til pantebrevsmarkedet m.v.Men regeringen arbejder i øvrigt generelt for at sikre en velordnet pantebrevsbranche. Re-geringen har således den 26. marts 2010 fremsat forslag om lov om pantebrevsselskaber(L174), der blandt andet indebærer, at erhvervsmæssig handel med pantebreve fremoverkun skal kunne ske, hvis virksomheden har en tilladelse og er underlagt tilsyn. Samtidigstilles der krav om, at der i forbindelse med salg af pantebreve skal gives et vist minimumaf oplysninger om den ejendom og dermed den sikkerhed, som ligger til grund for pante-brevet. Det skal sikre en velordnet, lødig og gennemsigtig pantebrevsbranche.
Side 2