Skatteudvalget 2009-10
L 112
Offentligt
826942_0001.png
826942_0002.png
J.nr. 2010-511-0046Dato: 15. april 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 112 - Forslag til Lov om ændring af kursgevinstloven og forskellige an-dre love (Harmonisering af beskatning af fordringer i danske kroner ogfremmed valuta og nedsættelse af beskatningen af kapitalindkomst m.v.)Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 10 af 24. marts 2010. Spørgsmåleter stillet efter ønske af Klaus Hækkerup (S).
Troels Lund Poulsen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 10:

Ministeren bedes vurdere, om lovændringerne i forhold til kursgevinster og -tab på pante-breve kan resultere i stigende priser på fast ejendom.

Svar:

Den ændrede beskatning af sælgerpantebreve vurderes ikke at lede til stigende priser på fastejendom.Sælgerpantebreve stiftes i dag typisk med en kursgevinst, jf. også svaret på spørgsmål 9.Dvs., fordringen stiftes, så pantebrevsindehaveren opnår en kursgevinst på fordringen. Eftergældende regler er kursgevinsten skattefri for personer, hvis den såkaldte mindsterente eropfyldt. Mindsterentekravet sikrer, at pantebrevets pålydende rente er lig med eller oversti-ger mindsterenten på tidspunktet for stiftelsen af pantebrevet, og begrænser således den –i dag – skattefri kursgevinst.Indførelsen af generel beskatning af personers kursgevinster på fordringer indebærer såle-des en vis skærpet beskatning af afkastet fra sælgerpantebreve. Dermed øges pantebrevsin-dehaverens krav til før-skat-forrentningen af pantebrevet og dermed også finansieringsud-gifterne for de ejerboligkøbere, der anvender sælgerpantebreve til finansiering af boligen.Dette vil alt andet lige skabe et marginalt negativt pres på priserne på fast ejendom.En ophævelse af mindsterentereglen og skattefriheden for visse kursgevinster – herunderkursgevinster på pantebreve – er imidlertid uundgåeligt, hvis overholdelsen af EU-rettenikke ønskes etableret via en udbredelse af mindsterenten til papirer i fremmed valuta. Detsidstnævnte ville lede til et provenutab samt favorisere udenlandske papirer.
Side 2