Skatteudvalget 2009-10
L 112 Bilag 1
Offentligt
790818_0001.png
790818_0002.png
J.nr. 2010-511-0046Dato: 27. januar 2010

Resumé

af

Forslag til Lov om ændring af kursgevinstloven og forskellige andre

love

(Harmonisering af beskatningen af fordringer i danske kroner og fremmedvaluta og nedsættelse af beskatningen af kapitalindkomst m.v.)Lovforslaget udmønter regeringens (Venstre og Det Konservative Folke-parti) aftale med Dansk Folkeparti om ændring af beskatningen af perso-ners gevinst og tab på fordringer.Med de foreslåede ændringer sikres overholdelsen af EU-retten, idet derikke længere vil være forskel i beskatningen af fordringer i danske kronerog fremmed valuta.Da merprovenuet fra ophævelsen af mindsterentereglen endvidere tilbage-føres via kompenserende skattenedsættelser, er ændringerne af beskatnin-gen ikke i strid med skattestoppet.Hovedelementerne i lovforslaget er:Ophævelse af skattefritagelsen for gevinst på blåstemplede for-dringer og indførelse af fradrag for tab på fordringer i danske kro-ner.Ændring af bagatelgrænsen for beskatningen af fordringer oggæld.Nedsættelse af den maksimale skattesats for positiv nettokapital-indkomst over de næste 5 år fra 51,5 til 42 pct. Det betyder, at denhøjeste beskatning af det samlede afkast fra en fordring, der i dager blåstemplet, fastholdes på omtrent samme niveau.
Skattepligten vil ikke omfatte gevinst på privates eksisterende beholdningaf blåstemplede fordringer, der fortsat vil være fritaget fra beskatning efterde hidtil gældende regler.Forslaget indeholder herudover en række ændringer som følge af afledtevirkninger på andre områder, bl.a. i relation til investeringsforeninger.Lovforslaget skønnes at indebære et varigt merprovenu på ca. 40 mio. kr.efter tilbageløb. Lovforslaget skønnes at medføre et samlet mindre prove-
nu på ca. 40 mio. kr. og ca. 60 mio. kr. før tilbageløb for hhv. indkomstårene 2010 og 2011.I finansåret 2010 skønnes provenutabet at udgøre ca. 10 mio. kr. og i 2011 ca. 90 mio. kr.Det foreslås undtagelsesvis, at forslaget skal have virkning fra datoen for lovforslagetsfremsættelse, således at ophævelsen af mindsterentereglen får virkning for fordringer, dererhverves på fremsættelsesdagen eller senere. Et virkningstidspunkt, der ligger efter tids-punktet for offentliggørelsen af ændringerne, ville tilskynde til ekstraordinære opkøb af idag blåstemplede fordringer, og medføre et betydeligt provenutab for det offentlige.Lovforslaget sendes i høring i forbindelse med fremsættelsen.
Side 2