Erhvervsudvalget 2009-10
L 100
Offentligt
809627_0001.png
809627_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
8. marts 2010

Besvarelse af L 100 – spørgsmål 10 stillet af Erhvervsudvalget den 12.

februar 2010.

ØKONOMI-OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål 10:

Hvordan kan lovforslaget ændres, så gebyrer for de periodiske syn formindre fiskefartøjer halveres eller nedsættes svarende til det ekstra prove-nu, som kommer, ved at der tages betaling for periodiske syn af større fi-skefartøjer?Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Colette Brix (DF).

Svar:

Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål 8 og 9, er gebyrerne for deperiodiske syn af større fiskefartøjer med til at finansiere de generelle skat-te- og afgiftslettelser.Skønsmæssigt er der tale om, at gebyrindtægterne fra syn på de større fi-skefartøjer vil være i samme størrelsesorden som de forventede gebyrer forsyn af mindre fiskefartøjer.At lave en omfordeling mellem betalingen for syn for henholdsvis de størreog de mindre fiskefartøjer vil være i strid med skattestoppet. Når der indfø-res nye gebyrer for eksisterende opgaver, følger det af regeringens gebyr-politik, at indtægterne skal tilføres puljen for skatte- og afgiftslettelser.Såfremt man ønskede at gå den vej at anvende provenuet fra de store skibetil betaling af det ressourceforbrug, som Søfartsstyrelsen vil få i forbindel-se med indførelsen af de nye syn på de mindre skibe, skal lovforslagets § 1,nr. 19 og 20 ændres, således at det fremgår direkte, at periodiske syn for fi-skeskibe mindre end 15 meter er gratis.Når regeringen ikke anbefaler, at man går denne vej, skyldes det udoverskattestoppet, at betalingen også i sig selv har en adfærdsregulerende ka-rakter og dermed giver et incitament til at holde skibet i sikkerhedsmæssigforsvarlig stand. Det forhold, at ejeren skal betale for den tid, som brugespå at syne den pågældendes fiskefartøj, er således en ansporing til at haveorden i sagerne.Hertil kommer, at et mindre fiskefartøj kun vil skulle have et syn hvert 5.år, medmindre det ombygges, i modsætning til de store fiskefartøjer, dersynes hvert andet år. De økonomiske omkostninger forbundet med det pe-
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
riodiske syn af et mindre fiskeskib hvert 5. år vil være ca. 1.000 kr. om åreti gennemsnit. Prisen afhænger dog af den tid, der bruges på synet. Skibe,der er i orden, vil derfor typisk slippe billigere. Synsprisen kan også varieremed skibets størrelse og dermed typisk skibets udrustning m.v.Henset til ordningens betydning for sikkerheden om bord på danske fiske-skibe vurderes omkostningen alt i alt at være moderat for erhvervet.Fra fiskerierhvervets side har der endvidere været udtrykt ønske om at havemulighed for at få uddelegeret tilsynet til private, hvilket der er åbnet opfor i lovforslaget. En sådan ordning vil imidlertid ikke være mulig, såfremtde offentlige syn er gratis, eller hvis prisen er så lav, at det ikke forret-ningsmæssigt vil kunne hænge sammen for en privat tilsynsførende.