B 135 Forslag til folketingsbeslutning om en klimalov.

Udvalg: Miljø- og Planlægningsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Forkastet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 23-02-2010

Fremsat den 23. februar 2010 af Per Clausen (EL), Line Barfod (EL), Johanne Schmidt‑Nielsen (EL) og Frank Aaen (EL)

20091_b135_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 23. februar 2010 af Per Clausen (EL), Line Barfod (EL), Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Frank Aaen (EL)

Forslag til folketingsbeslutning

om en klimalov

Folketinget pålægger regeringen at fremsætte forslag i Folketinget om en dansk klimalov med klare målsætninger for reduktion af CO2-udledningen i Danmark samt regler om obligatoriske opfølgninger, som fastlægger nye handlingsplaner, hvis de opstillede mål ikke nås.


Bemærkninger til forslaget

Danmarks indsats i forhold til de globale klimaændringer skal bygge på en klimalov, som sætter faste mål for de årlige reduktioner af udledningen af CO2 og andre drivhusgasser. Loven skal endvidere have klare regler om opfølgninger, som fastlægger nye handlingsplaner, hvis de opstillede mål ikke nås.


Loven skal ses på baggrund af, at Danmark som er et af de rigeste lande i verden også er et af de lande, som ligger i toppen, hvad angår udledning af drivhusgasser pr. indbygger. Derfor må vi påtage os vores retfærdige del af ansvaret for, at den globale opvarmning ikke overskrider 2 grader celsius i forhold til det førindustrielle niveau. Beslutningsforslaget har sit udgangspunkt i NOAH's og Klima SOS's arbejde for en klimalov og Friends of the Earths internationale arbejde, som har medvirket til, at den britiske og den skotske klimalov blev vedtaget.


Kravet om en klimalov skal bl.a. ses i lyset af følgende:


- Ny videnskabelig dokumentation peger på behovet for en hurtigere og langt mere vidtgående reduktionsindsats end hidtil antaget.

- Fokus skal rettes mod den forventede samlede CO2-udledning frem mod 2050.

- EU's klimapakke og Danmarks rolle heri er utilstrækkelig i forhold til at levere det, som videnskaben påpeger som værende nødvendigt.

- Allerede indgåede aftaler om f.eks. energispareindsatsen i den energipolitiske aftale fra 2008, VE-loven fra 2008 og den trafikpolitiske aftale fra 2009 er ikke tilstrækkelige i forhold til kravene fra videnskaben og i forhold til Danmarks retfærdige andel af mængden af drivhusgasser, der kan udledes globalt, når den globale temperaturstigning ikke må komme over de 2 grader.

- At erfaringer har vist, at langsigtede målsætninger skal opdeles i delmål, der sætter processen i gang her og nu. For eksempel har Danmark skubbet indsatsen for at opfylde forpligtelserne ved at indregne en stor andel udenlandske projekter omfattet af de såkaldte fleksible mekanismer.



På den baggrund er der brug for en klimalov, der sikrer, at Danmarks samlede drivhusgasudledning frem til årene 2030 og 2050 holdes inden for en klart defineret mængde.


Det nye i denne lov skal være at tage udgangspunkt i erkendelsen af, at der globalt set kun er et begrænset råderum for udledningen af drivhusgasser. Og denne erkendelse skal få de lande, som udleder de største mængder af drivhusgasser, til at nedbringe deres CO2-forurening.


Skriftlig fremsættelse

Per Clausen (EL):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:


Forslag til folketingsbeslutning om en klimalov.

(Beslutningsforslag nr. B 135).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.