Retsudvalget 2009-10
B 56 Bilag 1
Offentligt
766323_0001.png
766323_0002.png
Vedr. B 56 Forslag til folketingsbeslutning om at ændre ægteskabslovgivningen, så denligestiller homoseksuelle par med heteroseksuelle par.30.11.2009LGBT Danmark – Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner finder detrigtigt at indføre et kønsneutralt ægteskab, således som det findes i Norge, Sverige, Holland,Belgien, Spanien, Canada, visse amerikanske og australske stater og Sydafrika. Den 1. decemberindgås det første ægteskab mellem personer af samme køn i Buenos Aires, Argentina1.
Stop parallellovgivningFor det første finder landsforeningen det kritisabelt, der skal være parallellovgivning forforskellige befolkningsgrupper. Det registrerede partnerskab er defineret som havende desamme retsvirkninger som ægteskab på nær nogle få undtagelser, som nu er ganske få. Der bør iet retssamfund ikke være forskellig lovgivning med samme formål for forskelligebefolkningsgrupper.
Adoptionsforbehold fjernetAllerede i 1999 lempedes undtagelsen i forhold til adoptionsloven2, idet registrerede partnere fikadgang til stedbarnsadoption. Der er tidligere i år gennemført ændringer i adoptionsloven3, såreglerne om stedbarnsadoption bedre svarer til anvendelse i familier, hvor lesbiske par får børnved kunstig befrugtning med anonym donorsæd.Regeringen fremsætter selv i indeværende samling i forlængelse af en folketingsbeslutning4forslag om revision af adoptionsloven, så par af samme køn får adgang til at blive prøvet somadoptanter, jfr. lovkataloget.
Fjern diskrimination af danske statsborgerePartnerskabsloven indeholdt oprindeligt væsentlige restriktioner i forhold til partnernesstatsborgerskab. Disse er gennem årene blevet lempet i meget vid udstrækning. Der findes stadiget besynderligt forbud mod at en dansk statsborger, der bor i udlandet, ikke kan indgå registreretpartnerskab med en udlænding i Danmark. En bestemmelse der er klart diskriminerende iforhold til den del at befolkningen, der kan indgå ægteskab.Partnerskabsloven indeholder en bestemmelse om, at justitsministeren kan bestemme, atstatsborgere fra lande med tilsvarende lovgivning ligestilles med danske statsborgere. I loven er
12
http://www.guardian.co.uk/world/2009/nov/29/latin-america-first-gay-wedding1998-99 L 70A32008-09 L 10542008-09 B 36LGBT Danmark – Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersonerNGO in special consultative status with the economic and social council of the United NationsNYGADE 7 • POSTBOKS 1023 • 1007 KØBENHAVN K • TLF. 33 13 19 48[email protected]WWW.LGBT.DK
nu indskrevet de skandinaviske lande5, mens Holland siden er tilføjet administrativt6. Siden dahar både Holland, Sverige og Norge indført kønsneutralt ægteskab. Et ægteskab mellempersoner af samme køn anerkendes i Danmark blot som registreret partnerskab. Hvis en danskstatsborger indgår ægteskab i Norge med en person af samme køn, vil de i Danmark opføres somregistrerede partnere7. Dette er utilfredsstillende: Man har givet tilsagn om at indgå ægteskab –man har ikke givet tilsagn om at indgå et registreret partnerskab.
Transpersoners ægteskab: God praksis med inkonsekvensDer har tidligere været en praksis, at et ægteskab eller registreret partnerskab skulle opløsesforud for et kønsskifte. Denne praksis er dog nu ændret8, således ægteskabet/partnerskabetbestår efter kønsskifte. Det betyder altså, at det i Danmark er muligt for to personer af sammekøn at være gift, såfremt ægteskabet er indgået før den ene partners kønsskifte. Det ertilfredsstillende, at tidligere tiders tvangsopløsning af ægteskaber9er ophørt, men det udstillersamtidig inkonsekvensen i lovgivningen.
Giv trossamfundene selvbestemmelseFolkekirken har med sin udarbejdelse af velsignelsesritual gjort hvad den kan indenfor egnerammer for at sidestille registreret partnerskab med ægteskab. Landsforeningen finder, atforbuddet mod, at trossamfund kan indstifte registreret partnerskab er en urimelig indgriben itrossamfundenes indre anliggender. Også derfor finder foreningen det tilfredsstillende, at åbneægteskabet for par af samme køn. Det skal for god ordens skyld bemærkes, at trossamfund ellerpræster i trossamfund kan afstå fra at forestå en vielse af personer af samme køn underhenvisning til religiøse forbehold.
Der er derfor intet, der taler for, at Danmark ikke skulle tilslutte sig den efterhånden lange rækkeaf lande, der har ryddet op i lovgivningen og åbnet ægteskabet for par af samme køn.Med venlig hilsenLGBT DanmarkSøren LaursenRetspolitisk talsperson
56
LBK nr 938 af 10/10/2005BEK nr 1285 af 08/12/20067CIS nr 9674 af 25/08/20098Jfr. besvarelsen af 2007-08 (II) L 67, spm. 39En sådan tvangsopløsning af ægteskabet er ikke foreneligt med menneskeretlige principper ombeskyttelse af familielivet, herunder hensynet til barnets tarv, hvis der er børn i ægteskabet.Afgørelser fra såvel den østrigske forfatningsdomstol [BverfG, 1 BvL 1/04 (18. juli 2006)] som dentyske [BVerfG, 1BvL 10/05 (27. maj 2008)] har bestemt, at der ikke kan stilles krav om opløsningaf ægteskabet. Europarådets menneskerettighedskommissær har da også netop dette punktmed blandt sine anbefalinger vedrørende transpersoners forhold i medlemslandene [HumanRights and Gender Identity, Issue Paper, Commissioner for Human Rights, Council of Europe,CommDH/IssuePaper(2009)2, Juli 2009]
LGBT Danmark – Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersonerWWW.LGBT.DK