Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
808898_0001.png
808898_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 5. marts 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
KMP/ J.nr. 2010-919
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 27. januar 2010til indenrigs- og socialministeren følger hermed socialministerens en-delige svar på spørgsmål nr. 244 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra René Skau Björnsson (S)
Spørgsmål nr. 244:”Hvad er generelt ministerens holdning til, at der igen og igen fremkommereksempler på, at kommuner bevidst forsøger at omgå gældende lovgivningtil skade for borgerne, jf. eksempler fra Odsherred Kommune og Køben-havns Kommune, og hvilke sanktioner kan iværksættes over for sådannekommuner?”
Svar:Det er min holdning, at kommunerne naturligvis skal overholde lovgivningen.Kommunens konkrete afgørelser efter den sociale lovgivning kan påklages tilDet Sociale Nævn efter reglerne herom i retssikkerhedsloven. Det følger afretssikkerhedsloven, at de sociale nævns afgørelser kan gå ud på afvisning,stadfæstelse, hjemvisning, ophævelse eller ændring af den afgørelse, der erklaget over.Hvis der ikke er en særlig klage- eller tilsynsmyndighed, der kan tage ellerhar taget stilling til den pågældende sag, varetages tilsynet med kommuner-ne af statsforvaltningen i den region, hvori kommunen er beliggende. Stats-forvaltningen fører tilsyn med, at kommunen overholder den lovgivning, dersærligt gælder for offentlige myndigheder.Statsforvaltningens tilsyn er et retligt tilsyn. Det betyder, at statsforvaltningenikke kan tage stilling til, om en kommunes dispositioner er rimelige eller hen-sigtsmæssige, eller til om sagsbehandlingen er i overensstemmelse medprincipperne for god forvaltningsskik.
2
Statsforvaltningen har efter kommunestyrelsesloven følgende reaktionsmu-ligheder: Afgivelse af vejledende udtalelse, annullation og suspension afkommunalbestyrelsens beslutninger, anlæggelse af erstatningssag, erstat-ningsretlig bod, tvangsbøder samt anlæggelse af anerkendelsessøgsmål.Statsforvaltningen beslutter, om der er tilstrækkeligt grundlag for at rejse entilsynssag, ligesom statsforvaltningen vurderer, hvilken reaktion der vil værenødvendig i den konkrete situation.Indenrigs- og Sundhedsministeriet er ikke i almindelighed klageinstans overfor statsforvaltningerne, men ministeriet kan af egen drift tage spørgsmål omlovligheden af kommunale dispositioner eller undladelser, som statsforvalt-ningen har udtalt sig om, op til behandling, når ministeriet skønner, at sagener af principiel eller generel betydning eller har alvorlig karakter. Tilsvarendegælder, hvis statsforvaltningen har besluttet ikke at tage spørgsmål om lov-ligheden af kommunale dispositioner eller undladelser op til behandling.
Benedikte Kiær/ Eva Pedersen