Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
857243_0001.png
857243_0002.png
Folketingets Retsudvalg
Folketingets Retsudvalg har den 19. marts 2010 (omtrykt 25. marts 2010 – adressatændret) stillet følgende spørgsmål nr. 830 (alm. del) til indenrigs- og sundhedsministe-ren, som hermed besvares endeligt. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia Adelsteen(DF).
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Spørgsmål 830:”Vil ministeren sikre, at kommunerne reagerer og anmelder det til politiet, når de bliveropmærksomme på forhold, hvor en mand har taget flere koner?”
Dato: 1. juni 2010Sags nr.: 2010-2361Sagsbeh.: JLAKontor: FVJURDok nr.:
Svar:Indenrigs- og Sundhedsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetbidrag fra Justitsministeriet, under hvis ressort spørgsmålet om anmeldelse af ulovlig-heder til politiet hører.Justitsministeriet har oplyst følgende:”Det generelle udgangspunkt i dansk ret er, at der ikke gælder nogen pligt til at anmeldeet formodet strafbart forhold. Som en undtagelse kan nævnes straffelovens § 141, hvor-efter der gælder en strafsanktioneret pligt til at gøre, hvad der står i ens magt for at fo-rebygge visse nærmere angivne alvorlige forbrydelser, om fornødent ved anmeldelse.Spørgsmålet om, hvorvidt offentlige forvaltningsmyndigheder har pligt til at indgivepolitianmeldelse i tilfælde af formodede lovovertrædelser begået af private, er ikkelovreguleret. Spørgsmålet ses heller ikke nærmere behandlet i den juridiske litteratur.Efter Justitsministeriets opfattelse vil besvarelsen af spørgsmålet bl.a. afhænge af, hvil-ke opgaver den pågældende myndighed varetager på det pågældende lovområde.Det må antages, at forvaltningsmyndigheder, der netop har til opgave at føre tilsyn med,at borgerne overholder lovgivningen, efter omstændighederne har pligt til at indgivepolitianmeldelse i anledning af konstaterede lovovertrædelser, jf. herved betænkning nr.981/1983 om håndhævelse af bygge- og miljølovgivningen, side 162, samt KarstenRevsbech m.fl., Lærebog i miljøret, 4. udgave (2008), side 486.
2
Uden for sådanne tilfælde kan der formentlig opstilles den hovedregel, at forvaltnings-myndigheder ikke er forpligtet – men er berettiget – til at indgive politianmeldelse ianledning af formodet strafbart forhold begået af private.Det bemærkes, at politiet efter politilovens § 2 bl.a. har til opgave at forebygge strafba-re forhold og bringe strafbar virksomhed til ophør samt efterforske og forfølge strafbareforhold. Politiet iværksætter efter retsplejelovens § 742, stk. 2, efter anmeldelse eller afegen drift efterforskning, når der er rimelig formodning om, at et strafbart forhold, somforfølges af det offentlige, er begået.”
Med venlig hilsen
Bertel Haarder/Pernille Christensen