Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
906995_0001.png
906995_0002.png
906995_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
27. oktober 2010Strafferetskontoret2010-792-1445RAJ41590
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1562 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. september 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1562 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Hvad er reglerne for brug af lydoptagelser under afhøring oghvordan forholder ministeren sig til at disse overgår til lydop-tagelser som ved domstolene?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetudtalelser fra Rigspolitiet og Rigsadvokaten.Rigspolitiet har oplyst følgende:”Politiets foretagelse af afhøringer er reguleret i kapitel 67 og68 i retsplejelovens andet afsnit om efterforskning og tvangs-indgreb mv. Det følger heraf, at politiet som udgangspunkt erforpligtet til at udfærdige rapport om de afhøringer, der fore-tages, jf. retsplejelovens § 744. Det fremgår af retsplejelo-vens § 751, stk. 1 og 2, at det væsentlige indhold af de afgiv-ne forklaringer tilføres rapporterne, at særlig vigtige dele afforklaringerne så vidt muligt gengives med den afhørtes egneord, samt at den afhørte skal have mulighed for at gøre sigbekendt med gengivelsen af forklaringen, ligesom afhørteseventuelle rettelser og tilføjelser skal medtages. Endelig skalden afhørte gøres bekendt med, at pågældende ikke er for-pligtet til at underskrive rapporten. Om brugen af lydoptagel-ser fremgår det af bestemmelsens stk. 3, at fonetisk optagelseaf forklaringer kun må finde sted, når den afhørte er gjort be-kendt hermed. Endvidere gælder der i forbindelse med video-afhøring af børn særlige regler, jf. retsplejelovens § 745 e.Rigspolitiet har forstået spørgsmålet således, at der henvisestil de muligheder for lydoptagelse af indenretlige forklaringeri straffesager, som blev indført i forbindelse med lov nr. 652af 15. juni 2010. Loven, som trådte i kraft den 1. juli 2010,indebærer bl.a., at der som udgangspunkt skal ske lydopta-gelser af forklaringer i straffesager, der i byretten afgives un-der hovedforhandling eller i sager, der behandles efter rets-plejelovens § 723 eller § 831. I de tilfælde, hvor der sker lyd-eller billedoptagelser af forklaringer, skal indholdet af forkla-ringen som udgangspunkt ikke optages i retsbogen. Lovenhar bl.a. til formål at forbedre vilkårene for retsledelse ogvurderes samtidig at ville medføre en betydelig lettelse afprocessen og arbejdet med efterbehandling af retsbøger mv.En eventuel indførelse af en tilsvarende ordning for så vidtangår politiets udenretlige afhøringer ville indebære, at for-klaringer til politiet som udgangspunkt skulle lydoptagesfrem for at blive gengivet i skriftlige rapporter.2
Gennemførelse af en sådan ordning ville efter Rigspolitietsopfattelse give anledning til en lang række overvejelser set ilyset af de nuværende arbejdsgange forbundet med efter-forskning og forberedelse af en straffesag både i forhold tiloptagelse og senere anvendelse af lydoptagelser samt depraktiske aspekter forbundet dermed, herunder bl.a. krav tiludstyr.Rigspolitiet kan endvidere i den forbindelse oplyse, at politi-ets nuværende sagsbehandlingssystem (POLSAS) ikke erforberedt til at håndtere lagring af lydfiler. Denne funktiona-litet vil imidlertid være muliggjort i politiets nye sagsbehand-lingssystem (POLSAG).Rigspolitiet overvejer i øjeblikket – som led i udarbejdelsenaf en egentlig it-strategi – forskellige indsatser, der kan med-virke til at optimere politiets arbejdsprocesser, herunder ogsåi relation til anvendelse af lydoptagelser.”Rigsadvokaten har oplyst følgende:”Jeg kan henvise til det, som er anført i Rigspolitiets udtalel-se vedrørende samme spørgsmål. Som det fremgår heraf,overvejer Rigspolitiet i øjeblikket – som led i udarbejdelsenaf en egentlig it-strategi – forskellige indsatser, der kan med-virke til at optimere politiets arbejdsprocesser, herunder ogsåi relation til anvendelse af lydoptagelser.Som anført af Rigspolitiet ville gennemførelse af en ordningmed lydoptagelse af politiafhøringer give anledning til enlang række overvejelser i lyset af de nuværende arbejdsgangemv. Jeg kan i den forbindelse tilføje, at indførelse af en sådanmere generel ordning vil give anledning til at overveje enrække forskellige spørgsmål bl.a. i relation til tilrettelæggel-sen af politiets og anklagemyndighedens forberedelse afstraffesager, eventuel senere anvendelse af lydoptagelsen ogafgrænsning af, i hvilke sager der i givet fald bør ske lydop-tagelse af politiafhøringer.”Justitsministeriet kan henholde sig til det, som Rigspolitiet og Rigsadvo-katen har oplyst.
3