Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2009-10
PØU Alm.del
Offentligt
896305_0001.png
896305_0002.png
Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalg
København, den 4. oktober 2010Sagsnr.: 7038Dok.nr.: 141763
Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalg har i brev af 10. september 2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 172 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

Spørgsmål 172:

”Hvor mange gange er der blevet udarbejdet ligestillingsvurdering i forbindelse med etlovforslag på ministeriets område?”

Svar:

Jeg kan indledningsvis oplyse, at der ikke er noget krav om at beskriveligestillingsmæssige konsekvenser i et lovforslag i modsætning til, hvad der gælder foreksempelvis økonomiske, administrative og miljømæssige konsekvenser. Det fremgårsåledes af Justitsministeriets vejledning om lovkvalitet, 2005, side 23, at der kan væreøvrige konsekvenser af et lovforslag, der efter omstændighederne bør omtales i dealmindelige bemærkninger. Det kan f.eks. dreje sig om forslagets regionalpolitiskekonsekvenser eller ligestillingsmæssige konsekvenser. Har lovforslaget ikkekonsekvenser af den nævnte karakter, bør dette alene fremgå af lovforslagetsbemærkninger, hvis der på baggrund af lovforslagets indhold er foretaget en størrekonsekvensvurdering.Fødevareministeriet har i sin daglige planlægning og forvaltning stor fokus påligestillingsspørgsmål. Ligestillingsloven pålægger alle offentlige myndigheder atindarbejde ligestilling i al planlægning mv., hvorfor alle lovforslag på ministerietslovprogram hvert år gennemgår en foreløbig relevanstest bl.a. med henblik på atudvælge, hvilke lovforslag, der bør analyseres nærmere for ligestillingskonsekvenser.Som led i Fødevareministeriets bidrag til udmøntning af det tværministeriellekønsmainstreamingsprojekt besluttes det herefter hvert år at indstille mindst étlovforslag til en egentlig ligestillingsmæssig vurdering.
Fødevareministeriet er ikke i besiddelse af en samlet oversigt over lovforslag, der hargennemgået ligestillingsvurdering. Jeg kan imidlertid oplyse, at Fødevareministeriet påbaggrund af en søgning i ministeriets elektroniske sagsstyringssystem har fundetfølgende seks lovforslag frem, der alle har gennemgået en egentlig ligestillingsmæssigvurdering:
Lovprogram 2006-2007:Forslag til Lov om udvikling af fiskeri- og akvakultursektoren(fiskeriudviklingsloven)Forslag til Lov om udvikling af landdistrikterne (landdistriktsloven)Lovprogram 2007-2008Forslag til økologilovLovprogram 2008-2009Forslag til Lov om ændring af lov om dyrlægerLovprogram 2009-2010Forslag til Lov om ændring af lov om dyrlæger og lov om hold af dyrLovprogram 2010-2011Forslag til Lov om ændring af lov om hold af dyr.
Henrik Høegh
/Lone Faliu
2