Kulturudvalget 2009-10
KUU Alm.del
Offentligt
866216_0001.png
866216_0002.png
866216_0003.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
18. juni 2010
Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 123 (Alm. del), vedr. sendesignalet for DIGI-TV, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 20. maj.
Brian Mikkelsenfungerende kulturminister
Dok. nr. 576213
Side 2

Spørgsmål nr. 123

(Alm. del), vedr. sendesignalet for DIGI-TVSkrivelse af 20. maj.Svar til Kulturudvalget fra kulturministeren.

Spørgsmål:

På baggrund af Sammenslutningen af Medier i Lokalsamfundets foretræde bedes mini-steren redegøre for mulighederne for at sendesignalet for DIGI-TV kan gå direkte tilOdense frem for at skulle sendes via København.

Svar:

Den gældende ordning for distribution af ikke-kommercielt tv i MUX 1 er baseret på, atindehaverne af tilladelse til udøvelse af programvirksomhed i samme region indgår i etsåkaldt sendesamvirke, og at sendesamvirkerne i de enkelte regioner (henholdsvis detlandsdækkende sendesamvirke) betaler DIGI-TV for den kapacitet, der er allokeret tildistribution af den omhandlede programvirksomhed. Betalingsforpligtelsen omfattertillige fremføringen af programmerne fra den enkelte region til TV 2/DANMARK iOdense samt fra TV 2/DANMARK i Odense og til sendemasterne, jf. § 11, stk. 2, i be-kendtgørelse nr. 882 af 17. september 2009 om ikke-kommercielt tv i MUX 1.Ordningen, der blev fastlagt i medieaftalekredsen i foråret 2009 i forbindelse med dennye lokal-tv-ordning, er således baseret på, at sendesamvirkerne leverer signalernesamlet til en regional TV 2-virksomhed, som herefter sender signalerne videre til TV2/DANMARK i Odense. Baggrunden for denne løsning var, at det – alt andet lige – varden billigste løsning i forhold til omkostningerne til etablering af infrastrukturen i DI-GI-TV og sendenettet. Det er således ikke de enkelte (lokale) tv-stationer, som – hverfor sig - leverer til den nærmeste regionale TV 2-virksomhed.Efter drøftelse med DIGI-TV og i lyset af, at det fremgår af spørgsmålet, at signalerneskal sendes til Odense ”via København” forstår ministeriet spørgsmålet således, at dethandler om de lokale stationer i Københavns muligheder for at levere signaler direktetil TV 2/ DANMARK i Odense, dvs. uden om det lokale sendesamvirke og den regionaleTV 2 virksomhed.DIGI-TV har på denne baggrund overfor ministeriet oplyst, at en sådan ordning vil in-debære en ny såkaldt ”continuity’” hos TV 2/DANMARK i Odense, fordi man skal kunnehåndtere indfødning af signaler fra et større antal individuelle lokale stationer. DIGI-TV skønner med stor usikkerhed, at udgifter til en sådan udbygning vil udgøre 25-30mio. kr. og hertil kommer 5-10 mio. kr. i årlige driftsudgifter. Endvidere vil de lokale
Side 3
stationer, der ønsker at levere direkte til TV 2/DANMARK skulle leje fiberforbindelsermed henblik på levering af signaler fra stationen til TV 2/DANMARK. DIGI-TV er ikkei stand til at skønne over udgifterne hertil, men vurderer, at disse vil være betydelige.En ændring af den gældende ordning for distribution af ikke-kommercielt tv i MUX 1,således, at de enkelte lokale stationer kan levere direkte til TV 2/DANMARK, vil endvi-dere indebære, at de gældende aftaler mellem sendesamvirkerne og DIGI-TV skal gen-forhandles, ligesom der skal ske en ændring af den ovennævnte bekendtgørelse.Sammenfattende finder jeg det på denne baggrund rigtigst at lade den nuværende ord-ning for afvikling af udsendelserne fra de ikke-kommercielle tv-stationer i MUX 1 fort-sætte i hvert fald i den indeværende tilladelsesperiode, dvs. indtil udgangen af 2013.Jeg lægger i den forbindelse også vægt på, at partierne bag medieaftalen for 2007-2010 ijuni måned 2009 besluttede at afsætte 7,5 mio.kr. af licensmidlerne for at begrænse deikke-kommercielle stationers udgifter til distribution efter slukningen af de analoge tv-signaler. Afsættelsen af disse midler er baseret på den gældende ordning, dvs. at de lo-kale stationer indgår i sendesamvirker, som leverer signalerne samlet til en regionalTV 2-virksomhed, som herefter sender signalerne videre til TV 2/DANMARK i Odense.Som bekendt fremgår det af den netop indgåede medieaftale, at der skal nedsættes etudvalg med deltagelse af blandt andet lokalradio- og tv-branchen, som dels skal kommemed forslag til, hvorledes tilskudsordningen for ikke-kommerciel lokalradio og -tv kangøres mere fokuseret på produktion og udsendelse af lokalt indhold, dels i løbet af 2012skal evaluere den gældende ordning for ikke-kommercielt tv for så vidt angår udstedel-se af programtilladelser mv. og komme med forslag til en ny ordning, som i højere gradsikrer, at sendemulighederne anvendes til programvirksomhed, som reelt er lo-kal/regional. En evt. ændring af den nuværende ordning for afvikling af udsendelsernefra de ikke-kommercielle tv-stationer i MUX 1 vil indgå i dette udvalgs arbejde.