Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
MPU Alm.del Bilag 272, FLF Alm.del Bilag 109
Offentligt
782413_0001.png
782413_0002.png
782413_0003.png
782413_0004.png
782413_0005.png
782413_0006.png
782413_0007.png
782413_0008.png
782413_0009.png
782413_0010.png
782413_0011.png
782413_0012.png
782413_0013.png
782413_0014.png
782413_0015.png
782413_0016.png
782413_0017.png
782413_0018.png
782413_0019.png
782413_0020.png
782413_0021.png
782413_0022.png
782413_0023.png
782413_0024.png
782413_0025.png
782413_0026.png
782413_0027.png
782413_0028.png
782413_0029.png
782413_0030.png
782413_0031.png
782413_0032.png
782413_0033.png
782413_0034.png
782413_0035.png
782413_0036.png
782413_0037.png
782413_0038.png
782413_0039.png
782413_0040.png
Bygherre:Fødevareproducent Søren Hansenwww.pigcity.dkGartneriet Alfred Pedersen & Sonwww.tomater.dkKonsortium:Nee Rentz-Petersen, Arkitekt maaGottlieb Paludan ArkitekterAgroTechProjektet er støttet af Realdania
2
I Pig City sammentænkes globale klimaforandringer og lokalemiljøproblemer med en bæredygtig fødevareproduktion. Projektetfremsætter en lang række løsningsforslag for det industrialiseredelandbrug hvad angår miljø, arkitektur, dyrevelfærd, arbejdsmiljøog økonomi.Den nytænkende symbiose af svineavl og erhvervsgartneri,fjerner med velafprøvede og pragmatiske tiltag, en række af devoldsomme belastninger for miljø, dyr og mennesker, der ellerskendetegner industriel landbrugsproduktion.Resultatet er et konkret bud på en moderne og miljøvenligfødevareproduktion med et overskud af grøn energi og et positivtCO2-regnskab til følge.
Udvikling af nye, miljøvenligeproduktionsformer i landbrugetpresser sig på: I den industrialiseredeverden står landbrugsproduktionen forgodt 20 % af den samlede udledningaf drivhusgasser, og erhvervet månødvendigvis bidrage til løsningen afde aktuelle klimaproblemer.
4
Ren luft
Ren luftFoder
Varme
Uren luft
GylleBiogasGylleseparering
Gødning+Elektricitet
5
6
Lugtfri grise ogøkologiske tomaterfotoafzenezenera ZZZZZZÀLFNUFRP]HQHUD

7
8
Projektet fokuserer på at optimerefølgende forhold:-----Miljøvenlig produktionArkitekturDyrevelfærdArbejdsmiljøMiljøteknologi
9
Miljøvenlig produktionProjektets sammenbygning af svineproduktion og væksthus eret nytænkende bud på hvordan industriel fødevareproduktionkan gå hånd i hånd med en meget lav miljøpåvirkning.I Pig City elimineres problemer som:- Ammoniakfordampning- Gylleudbringning- Lugtgener- Energiforbrug- CO2 udslipGrisenes foder og afgrøderne i væksthuset produceresøkologisk, således at også brug af pesticider undgås.
10
fotofotfotafgeckfotoafgfpeckotootoec ZZZÀLFNUFPISHFN

ZZZLFNUFRPISHN ZZZÀLFNUFRPJISFN

ZZÀLFUÀLSHF

11
12
ArkitekturTrods anlæggets størrelse fremstår det koncentreret, forenkletog endda åbent for offentligheden. Projektets nyfortolkning afgårdspladsen - ankomstarealet på gartnerietagen - er et offentligttilgængeligt rum med bl.a. gårdbutik og skolestue. Her får publikummulighed for at komme helt tæt på en forbilledlig fødevareproduktion,hvilket vil være med til at gavne landbrugets image i befolkningen.
13
Dyrevelfærd-Anlæggets FTS princip (Fødsel-Til-Slagtning) sikrer at dyreneLNNH Á\WWHV PHOOHP IRUVNHOOLJH VWDOGH XQGHU GHUHV RSYNVW-Anlægget rummer et slagteri, så også den sidste transport afdyrene undgås - og produktet sikres en høj kvalitet, da dyreneikke stresses umiddelbart før slagtning.-Den enkelte sti er dimensioneret til grise mellem 85 og 110kilo, hvorved 0til85 kilos grise får betydeligt mere plads endforeskrevet.-6�HUQH HU VRP XGJDQJVSXQNW LNNH ÀNVHUHGH RJ WLOGHOHV ULJHOLJWhalm i perioden op til faring.
fotoafSvadilfariaSvadilfari ZÀLFNU FRPVYDGID ZZZÀLNUFRPVYDGLOIDUL

ÀUFRPVYDGLIDDGG

15
Arbejdsmiljø-Anlæggets gulvudsugning sikrer at støv og ammoniakikke hvirvles unødigt rundt i staldene og skaberproblemer for både dyr og menneskers helbred.-Det påtænkes at indføre frivillig jobrotation mellemsvinestald, gartneri og anlæggets mere udadvendteaktiviteter. Derved sikres alle medarbejdergrupper enafvekslende hverdag - et parameter der kan vise sigafgørende for at tiltrække og fastholde arbejdskraft ilandbrugserhvervet fremover.
16
Vækstbede12
5
Gennemgående luftkanal
Ovenlys
Luftindtag
Luftindtag
34
12345
Let gulvopbygningBærende dækGyllekanalerGulvudsugning - luftBrandlem på hold
18
Miljøteknologi-Biogasanlæg og gylleseparationsanlæg placeres her i ensammenhæng hvor de kommer maksimalt til deresretøkonomisk såvel som miljømæssigt:-Overskudsenergi fra biogasanlægget der i dag ikkekan anvendes på den enkelte bedrift, ledes her direktetil gartneriet som dermed igen kan producere til enkonkurrencedygtig pris.-Den rensede væskefraktion fra separationsanlæggetbruges til vanding i gartneriet.-Fiberresten kan enten afbrændes i gaskedel i særligt koldeperioder, eller formuldes og anvendes som gødning.
19
Ingen gyllespredning, menlugtfri gødning
20
fotfotoSvadilfafotoafSvadilfafotoafSvadilfariotvilfavadilflfa ZZZLFNUFRPVYDOIDUL

ZZZÀLFNUFRPVYOIDUL

ZZZÀLFNUFRPVYDGLOIDUL

ZZZZÀLNUFRPVYDGOIÀLÀLFFPVPIDUIDphophotbySvdiari(Flickr)photo bySvadilfari(Flickr)SvadilfariFick)vailfrilfakr)

Naturlig ventilationmed tempereret luft21
500450400350300250200150100
MWh/UGE
500
49
7
9
11
5
13
3
37
21
23
25
27
29
31
UGE Nr.Grisenes varmeproduktion, luft og BiogasGartneri, standard varmeforbrugGartneri, varmeforbrug m. energibesparelse 1Gartneri, varmeforbrug m. energibesparelse 2
tabellen udarbejdet af Grotek Consulting
22
33
35
39
4547
1
50
15
41
17
19
43
VarmebalanceSvineproduktionen leverer overskudsvarme iform af biogas, lavet af grisenes gylle og varmventilationsluft fra staldene - og der er nok til atforsyne gartneriet med varme året rundt.For at håndtere spidsbelastningen i dekoldeste vintermåneder,er projektet udarbejdetmed enkle modeller for energibesparelser igartneridriften.
23
100 cmVÆKSTMEDIELECAPlastspaltegulvHulprocent 35 %VENTILATIONSKANALBefugtning af luft50 cm10 cm20 cm
Bærende dækBeton eller stålkonstruktionVARM STALDLUFT24
Biogasproduktion giverenergi til egen driftSymbiose mellemsvinebrug og gartneri
25
20.000 slagtesvin og1100 tons tomater årligt
26
Stordriftuden gyllelugt27
Stordriftmed dyrevelfærd
28
fotofotoafvadilfaifotoafSvadilfariotda ZZZÀLFNURPVYDGLOIDUL

ZZZLFNU FRPYDGLOIDUL

ZZÀNUFPVYDGOIDÀLFUFPDGLIG

29
218m
FODERLADEFTS STALDE
120m
HALMLADE
LØBE- DRÆGTIGHEDSSTALDE
SLAGTERI
FTS STALDE
Plan af svinestald
30
218m
FODERLADEGARTNERI
120m
HALMLADE
GARTNERI
SERVICEHAL
GARTNERI
GÅRDSPLADS
Plan af gartneri
Facader32
33
Snittegninger
34
35
I kraft af den mindskede belastning af nærmiljøet, kan3LJ &LW\ SODFHUHV L ÁHUH IRUVNHOOLJH VDPPHQKQJHNærheden til det primære vejnet er en vigtigparameter, ligesom en kobling til de marker hvorfoder og halm produceres til grisene fortsat børvægtes højt.landzone
36
industrigartneri
industrikvarter
37
Pig City demonstrerer hvordan industriellandbrugsproduktion kan forene hensynettil dyr, mennesker og miljø med en øgetrentabilitet for produktionen til følge.38
Pig City er udviklet i forbindelse med Realdaniaskonkurrence ‘Fremtidsgårde’ i 2007.Projektet er i sin nuværende form udarbejdet af :- Nee Rentz-Petersen, Arkitekt maa- Gottlieb Paludan Arkitekter- AgroTechLæs mere om projektet på www.fremtidsgaarde.dk
39
fotofotafSvailfafotoafSvadilfariotlfaffa ZZ ÀLFURPYDG ZZÀLFNUFRPVYDGOIDUL

ZZZLFNUFRPVYDGLOIDZZZRPYDGLPYDGLOD