Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del Bilag 214
Offentligt
823634_0001.png
823634_0002.png
Responsum vandplaner. Foretræde 14.04.2010
Cand.agro. Jan Hjeds
ResumeVandplanerne rummer en meget alvorlig fejl, der kan koste samfundet store ulemper samt tab af værdier istørrelsesordenen 100 mia. kr.Vandplanerne rummer også andre fejl, hvor kompensation for tab er udeladt eller væsentligt fejlberegnet.Vandplanerne omfatter krav om fysiske forbedringer i 7300 km vandløb i Danmark. Indsatsen retter sigalene mod forbedring af levevilkårene for vandløbsfaunaen, og tillægges ingen betydning fornæringsstofudvaskningen. Tiltagene vil medføre vandstandsstigninger i vandløbene. Dette vil medføreødelæggelse af afvandingssystemer (drænsystemer) og dermed forsumpning af meget betydelige arealer.Omfanget af forsumpningen er i vandplanerne alvorligt fejlvurderet (faktor 25), og omkostningerne erundervurderede. Omkostningerne ved genåbning af rørlagte vandløb er ligeledes fejlvurderet.
Kort redegørelseVandplanernes omfang.Miljøministeriets vandplaner omfatter indsatskrav om fysiske forbedringer i 7300 km af Danmarks 27800km vandløb. Disse vandløb afvander 26 % af Danmarks samlede areal på 43000 km2, svarende til 11000 km2eller 1,1 mio. ha. Indsatsen omfatter ophør eller reduceret vandløbsvedligeholdelse for 7100 km vandløb,vandløbsrestaurering for 3500 km vandløb samt genåbning af 1000 km nu rørlagte vandløb. Der er overlapmellem de forskellige indsatskrav.Vandplanernes indsatskrav.Vandløbsvedligeholdelse omfatter opgravning af aflejret jord og slam samt fjernelse af vandplanter(grødeskæring).Vandløbsrestaurering består hyppigst i (citat): ”hævningaf bunden ved udlægning af sten/grus”Disse indsatskrav, der omfatter 7300 km vandløb, vil medføre højere vandstand i vandløbene.Vandplanernes fejlantagelse.Vandplanernes indsatskrav er fastlagt ud fra en antagelse om, at så længe der ikke sker en fysiskoversvømmelse af omkringliggende arealer, er der ikke sket påvirkninger af disse arealer. Det antages, atskaden først sker, når vandløbet flyder over.Indsatsens ødelæggende konsekvens.Vandplanernes antagelse er direkte forkert.Forståelse af problematikken kræver erkendelse affunktionsprincipperne for drænanlæg. Drænanlæg ligger under jorden og afvander hovedparten af Danmark.Drænanlæg er hyppigt anlagt, så drænrørene udmunder umiddelbart over vandspejlet i vandløbet. Detskyldes, at vandløbene er en del af afvandingssystemet: det hele er nøje gravet, uddybet og renholdt for atbortlede drænvandet. Drænanlæg ødelægges, hvis der ikke er frit afløb til vandløbet. Derfor kan envandstandshævning på blot 20 cm i et meterdybt vandløb medføre forsumpning af 100 hektar pr. kmvandløb.Der er altså er forklaringen på, at man i generationer har gravet og vedligeholdt, det er ikke gjortuden grund.Fejlenes økonomiske konsekvensVærdien af 100 ha ødelagt pr. km vandløb svarer til 15.000 kr. pr.metervandløb.På landsplan erødelæggelse af 730.000 ha til en værdi på over 100 mia. kr. sandsynligt.Ændret afvanding påvirker landbrugsarealer, skove, naturarealer, bebyggelser og vejanlæg.Landbruget er via ”Grøn Vækst”- aftalen lovet kompensation for tab og omkostninger der følger afindsatsen. Omkostningerne til implementeringen af tiltagene er alvorligt underestimeret af flere grunde:- Vandplanerne antager, at der på landsplan forsumpes 30.000 ha. Arealet er nærmere 730.000 ha.Det ødelagte areal er altså 25 gange større end antaget.
Responsum vandplaner. Foretræde 14.04.2010
Cand.agro. Jan Hjeds
-
-
Vandplanerne beregner kompensationen, som om forsumpningen vedrører arealer i ådale, hvorafkastet er lavt. Vandplanerne anvender derfor en årlig kompensation på 1000 kr. pr. ha. Ådalefindes typisk omkring de nedre vandløb. Vandplanernes indsatskrav er imidlertid primært rettet modde øvre vandløb, fordi disse er mest regulerede og dermed unaturlige; de er gravet dybt ned imarkerne. De omgivende arealer er her typisk høj fuldgyldig markjord. Disse arealer har etbetydeligt højere afkast pr. ha. Alene leje for sådanne arealer er omkring 5000 kr./ha årligt.Tabet der skal kompenseres er altså 5 gange større pr. ha end antaget.Når arealet samtidig er underestimeret med en faktor 25, bliver den samlede omkostning 125 gangestørre end antaget!Kompensation for de væsentlige ulemper, der følger af at få marker opdelt ved genåbning afvandløb, er helt udeladt.
Løsningsforslag.Det er min vurdering, at der bør deltage en agronom med indblik i afvandingsteknik i det videre arbejde.Jeg har følgende alternative løsningsforslag:- Uddyb vandløbene før indsatsen iværksættes, således at afvandingen kan opretholdes samtidig medat den biologiske mangfoldighed kan trives i vandløbene. Det er dyrt, men langt billigere endvandplanernes forslag.- Afpas indsatsens omfang, så der både kan være kulturlandskab og natur, og indsatsen kan betales.- Tvungen genåbning af vandløb bør ske i skel.- Genåbning af vandløb over marker kan ske via licitation.
Yderligere informationJeg har deltaget i et TV-indslag i TV2Fyn-Nyhederne der redegør for problematikken. Indslaget varer ca. 4minutter og kan findes påhttp://www.tv2fyn.dk/video/28965Fuld skærm opnås ved hjælp af den grå firkantnederst i højre hjørne af billedet.Jeg har oprettet en hjemmesidewww.vandplan.dkhvor problemet er uddybende forklaret, illustreret ogdokumenteret. Hjemmesiden er nyoprettet og tilgængelig fra fredag 09.04.2010 aften og tilføres i defølgende dage yderligere information.
KontaktinformationJan HjedsCand.agro.ElvedgårdElvedgårdsvej 65474 VeflingeTlf.: 64 80 10 10Mob.: 28 80 10 10E-mail: [email protected]