Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del Bilag 11
Offentligt
742108_0001.png
742108_0002.png
742108_0003.png
742108_0004.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 9. oktober 2009Sagsnr.: 94
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering svar på spørgsmål 153 fra FolketingetsEuropaudvalg. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Bjarne Laustsen (S).
Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen
Folketingets Europaudvalg
København, den 9. oktober 2009Sagsnr.: 140FVM 699
Folketingets Europaudvalg har i skrivelse af 17. september 2009 (spørgsmål nr.153) udbedt sig besvarelse af følgende spørgsmål fra Bjarne Laustsen (S):
Spørgsmål 153:”Ministeren bedes oversende et notat, der beskriver markedssituationen i EU’s med-lemslande, som er årsag til, at produktionsomkostningerne på landbrugsprodukter erfaldet drastisk i EU, uden at dette har påvirket forbrugerpriserne ens i de forskelligemedlemslande.”Svar:Markedssituationen for mælk og mejeriprodukter i EU har været kendetegnet ved, at af-regningsprisen til producenterne er faldet fra et usædvanligt højt niveau i anden halvdelaf 2007 til et lavt niveau i foråret/sommeren 2009. Inden for den senere tid er der kon-stateret stigninger, og senest har Kommissionen oplyst, at gennemsnitsprisen, som mæl-keproducenter får, er steget til 27 eurocent/kg. Det er en prisstigning på 2,7 eurocent/kg.siden juni 2009.Kommissionen offentliggjorde den 22. juli 2009 meddelelse om situationen på markedetfor mejeriprodukter i 2009. I meddelelsen påpeger Kommissionen blandt andet, at detikke er gennemsigtigt, hvorledes værditilvæksten i forsyningskæden mellem landbruge-re, mælkeforarbejdningsvirksomheder, mejeriindustrien og detailhandlende fordeles.Kommissionens meddelelse viser, at på trods af de store prisfald i producentleddet (31% for konsummælk, 39 % for smør, 49 % for skummetmælkspulver og 18 % for ost) erforbrugerpriserne blot faldet med 2 % med baggrund i prisudviklingen fra 4. kvartal2007 til 1. kvartal 2009. Nedenstående tabel viser udviklingen i medlemslandene.
Tabel over ændringer i henholdsvis forbruger- og afregningspriser til producen-terne på mælkemarkedet i EU i % (sammenligning af tal fra 1. kvartal 2009 og 4.kvartal 2007)Producer prices (farmers, processors)Raw milkSMPButter Cheese-28%-42%-37%-21%-45%-48%-42%-11%-38%-49%-46%-29%-30%-47%-23%-39%-49%-43%-37%-28%-14%-43%-44%-41%-13%-28%-24%-12%-46%-44%-12%-45%20%-34%-11%-41%-19%-43%-7%-35%-33%-46%-1%-39%-20%-40%-17%-6%-32%3%-33%-27%-47%-54%-46%-44%-39%-29%-30%-57%-44%-44%1%-33%0%-27%Consumer pricesFoodMilk/cheese/eggs6%4%6%6%9%5%3%-4%5%2%3%-3%7%-1%4%9%6%4%3%0%5%7%5%5%13%5%15%8%14%-2%4%5%8%5%13%10%7%7%5%-2%6%0%3%1%9%14%6%10%3%-2%14%22%9%8%13%11%
EUBelgiumBulgariaCzech RepublicDenmarkGermanyEstoniaIrelandGreeceSpainFranceItalyCyprusLatviaLithuaniaLuxembourgHungaryMaltaNetherlandsAustriaPolandPortugalRomaniaSloveniaSlovakiaFinlandSwedenUnited Kingdom
-20%
NB: Source: Agriview – Member State communication – Absolute raw milk prices ex-farm; absolute ex-factory prices for SMP, butter, cheese (depending on the country, prices for the following cheese typeshave been taken into consideration: Edam, Emmental, Gouda, Cheddar); Eurostat: consumer price indicesfor food and milk/cheese/eggs in retail.Kilde: Commission Staff Working Document [SEC(2009) 1050/2] – bilag til Kommissionens meddelelseom situationen på markedet for mejeriprodukter i 2009, s.9.
Som ovenstående tabel viser, er der forskel på prisfaldet i de forskellige medlemslande,hvorfor faldet i producentens indtjeningspris heller ikke har påvirket forbrugerpriserneens i de forskellige medlemslande. Strukturfaktorerne som for eksempel løn, miljøkrav,bedriftsstørrelse og produktionssammensætning påvirker en mælkeproducents produkti-onsomkostninger og indtægter, hvilke kan variere fra land til land.
2
Kommissionen understreger i meddelelsen, at en øget gennemsigtighed om prisdannel-sen i fødevareindustrien, en bedre forståelse af værditilvækstens fordeling og prisaf-smitningen samt et klarere overblik over strukturfaktorerne i industrien vil være rele-vante foranstaltninger, der kunne tages med henblik på at forbedre forsyningskædens ef-fektivitet og bidrage til at sikre rimelige indkomster for alle aktører og styrke aktørernesforhandlingsposition.Det kan oplyses, at Kommissionen i slutningen af dette år forventer at offentliggøre enrapport om prisdannelse i fødevaresektoren, inklusiv en særlig analyse af fødevarekæ-den inden for mejeriprodukter. En mere gennemsigtig prisinformation vil – som Kom-missionen bemærker det – gøre det lettere at håndhæve konkurrencebestemmelserne oglettere for forbrugerne at træffe deres valg.
3