Finansudvalget 2009-10
Aktstk. 170
Offentligt
893407_0001.png
893407_0002.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg1240 København K[email protected]
MinisterenDen 24. september 2010
Folketingets Finansudvalg har den 30. august 2010 stillet følgende spørgs-mål nr. 2 til Aktstykke 170 ‘Indgåelse af aftaler om etablering af et nationalttestcenter for store vindmøller i Østerild, Thy’, som hermed besvares.
Spørgsmål 2 (stillet af MF Kristian Thulesen Dahl):
Af en henvendelse fremgår, at der er forhold i forbindelse med det planlagtetestcenter for vindmøller i Østerild, som kan bringe Danmark i vanskelighe-der i forhold til EU. De opgaver, som skal udføres - opførelse af store vind-møller og driften af dem - er opgaver, som efter anlæggets karakter og stør-relsen af de udgifter, der er forbundet med det, skal i udbud efter EU's ud-budsbestemmelser. Salg kræver derimod ikke udbud, og Miljøministerietønsker angiveligt, at 4 af pladserne skal tildeles virksomheder med hjem-sted i Danmark - Vestas og Siemens. Man kommer således uden om ud-budsreglerne ved at sælge de 4 pladser til de 2 virksomheder.Der kan imidlertid argumenteres for, at salget ikke er reelt, idet det ikke er etsalg, der endeligt overfører ejendomsretten til de 2 virksomheder. Der ertillagt staten tilbagekøbsret til arealerne på vilkår, der på forhånd er fastlagt,og der er betydelig risiko for, at det vil blive statueret, at der foreligger enomgåelse af udbudsbestemmelserne med det formål at begunstige 2 virk-somheder med hjemsted i Danmark og med den virkning, at salgskonstruk-tionen bliver tilsidesat med de konsekvenser, en overtrædelse af udbudsbe-stemmelserne trækker med sig.Udvalget anmoder om ministerens kommentarer hertil og til, om det er ioverensstemmelse med grundlovens § 73 at ekspropriere personers ejen-domme med henblik på videresalg til private.
SvarEtableringen af Testcenter Østerild sker i et offentligt-privat samarbejdemellem DTU og to vindmølleproducenter, Siemens og Vestas. DTU erdriftsansvarlig og står for anlæg og drift af testcentret. Testcenteret skalomfatte 7 permanente testpladser, hvoraf de fire sælges direkte til SiemensWind Power og Vestas Wind Systems A/S. De resterende testpladser udle-jes til DTU.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Hverken statens salg eller udleje af fast ejendom er omfattet af udbudsdi-rektiverne, og vilkåret om statens tilbagekøbsret af de fire solgte testpladserer alene fastsat af hensyn til den langsigtede varetagelse af statens interes-ser.Etableringen af Testcenter Østerild sker efter en længere offentlig proces,hvor der bl.a. er gennemført en VVM-høring og høring og vedtagelse af Lovom et testcenter for store vindmøller ved Østerild. Endvidere har Vindmølle-industriens brancheforening spillet en aktiv rolle i hele processen. Ingenandre vindmølleproducenter end de to ovennævnte har ytret ønske om atdeltage i projektet. Med denne procedure er principperne om gennemsigtig-hed og ikke-diskrimination tilgodeset.Prisen for testpladserne fastsættes således, at Vestas og Siemens betaler,hvad der svarer til grundværdien af det overtagne jordstykke baseret på envaluarvurdering plus en forholdsmæssig del af alle øvrige omkostninger vedklargøring og etablering af testpladserne. På den måde sikres det, at statenikke bidrager med økonomisk støtte til de private virksomheder i overens-stemmelse med statsstøttereglerne.For så vidt angår spørgsmålet vedrørende grundlovens § 73 bemærkes, atdenne bestemmelse ikke er til hinder for, at der foretages ekspropriationmed henblik på videresalg til private.Justitsministeriet og Kammeradvokaten er enige i ovenstående vurdering.Uanset ovenstående har det været væsentligt for staten, at andre vindmøl-leproducenter også kan få adgang til testpladser i Danmark, der må ansesfor betydningsfulde faciliteter for vindmølleproducenterne. Dette er sikretved dels, at DTU fremlejer pladser på Østerild Teststation i en åben proces,dels ved at staten har igangsat undersøgelser af muligheder for yderligeretestpladser andre steder i landet.
Karen Ellemann/ Mads Leth-Petersen
2