Folketingets Kirkeudvalg

 

 

Kirkeministeriet
Frederiksholms Kanal 21
Postboks 2123
1015 København K
www.km.dk

Telefon  3392 3390
Telefax  3392 3913
e-post    [email protected]

Dokument nr. 389080

Dato: 14. november 2008

 

Kirkeudvalget har ved brev af 11. november 2008 bedt om kirkeministerens besvarelse af spørgsmål 3 vedrørende L 27, Forslag til lov om ændring af lov om medlemskab af folkekirken, kirkelig betjening og sognebåndsløsning, lov om folkekirkens økonomi og forskellige andre love. (Effektivisering af folkekirkens økonomi og administration samt udvidet adgang til kirkelig betjening m.v.).

 

”Såfremt ministeren ikke selv fremsætter et sådant forslag anmodes om teknisk bistand til et ændringsforslag, der åbner for, at et folkekirkemedlem kan løse sognebånd til en sognepræst uanset om denne er ansat efter tjenestemandslovens eller efter en overenskomst”.

 

Svar:

Et ændringsforslag kan se ud som følger:

I lov nr. 352 af 6. juni 1991 om medlemskab af folkekirken, kirkelig betjening og sognebåndsløsning, som ændret ved § 2 i lov nr. 941 af 20. december 1999, foretages følgende ændring:

§ 10, stk. 1, affattes således:

” § 10. Et medlem af folkekirken kan ved sognebåndsløsning slutte sig til en sognepræst, som er ansat på tjenestemands- eller overenskomstvilkår, for en anden menighed end den, hvortil medlemmet hører. En præst er ikke forpligtet til at modtage en ansøger som sognebåndsløser, såfremt hensynet til denne findes at burde vige for afgørende hensyn til præsten eller dennes menighed.”

Det bemærkes, at nærværende spørgsmål ikke angiver eventuelle ønskede afgrænsninger m.v. i forslag til ændring af § 10 – f.eks. om en ansættelsesprocent på 5 er tilstrækkelig til at en sådan præst kan modtage sognebåndsløsere eller om retten til at modtage sognebåndsløsere skal have sammenhæng med, om præsten sidder i et menighedsråd - hvorfor min besvarelse er af mere overordnet karakter. Jeg skal i forlængelse heraf henvise til mit svar på spørgsmål 2 samt gentage, at jeg ikke finder det nævnte ændringsforslag kan, eller bør fremsættes i denne sammenhæng.

 

 

 

 

Birthe Rønn Hornbech

 

 

                                                                                       / Eva Stilov