Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

JHA/ J.nr. 2008-1673

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

Dato: 11. marts 2009

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 6. marts 2009 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 7 (af L 117).

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Özlem Sara Cecik (SF)

­

Spørgsmål nr. 7:

 

”Vil ministeren redegøre for, om ministeren deler Retspolitisk Forenings kritiske bemærkninger til og bekymringer for retssikkerheden, som følger af lovforslaget?”

 

Svar:

 

Kommunalbestyrelsens møder er offentlige. Efter § 10, stk. 1, i den kommunale styrelseslov kan kommunalbestyrelsen imidlertid bestemme, at en sag skal behandles for lukkede døre, når dette findes nødvendigt på grund af sagens beskaffenhed. Sager, der kan begrunde dørlukning, er sager, hvor der ved sagens behandling vil blive eller forventes at blive fremdraget fortrolige oplysninger. Viser det sig under sagens behandling påkrævet at inddrage forhold, der nødvendiggør behandling for lukkede døre, vil kommunalbestyrelsen kunne fortsætte sagens behandling for lukkede døre.

 

Efter forvaltningslovens § 27, stk. 1, jf. straffelovens § 152 og §§ 152 c-f, har den, der virker inden for den offentlige forvaltning, tavshedspligt, når en oplysning ved lov eller anden gyldig bestemmelse er betegnet som fortrolig, eller når det i øvrigt er nødvendigt for at hemmeligholde oplysningen for at varetage væsentlige hensyn til offentlige eller private interesser, herunder bl.a. til enkeltpersoners interesse i at beskytte oplysninger om deres personlige, herunder økonomiske, forhold.

 

Kommunalbestyrelsen vil som følge af tavshedspligtsreglerne være nødsaget til at behandle en sag for lukkede døre, hvis det under sagens behandling viser sig påkrævet at inddrage fortrolige oplysninger.

 

På den baggrund er det min vurdering, at lovforslaget ikke vil føre til tilsidesættelse af fortroligheden i sociale sager eller give anledning til praktiske problemer med hensyn til beslutninger om, hvornår der er grundlag for at behandle en sag i kommunalbestyrelsen for lukkede døre. Jeg mener derfor ikke, at der er grund til at være bekymret for borgerens retssikkerhed.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Eva Pedersen