Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 9 vedrørende forslag til lov om ændring af navneloven (Adgang til at tage en afdød ægtefælles mellem- og efternavn m.v.) (L 107), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 26. februar 2009.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Jens-Christian Bülow

 


Spørgsmål nr. 9 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af navneloven (Adgang til at tage en afdød ægtefælles mellem- og efternavn m.v.) (L 107):

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 24/2-09 fra Vibe Grevsen, Åbyhøj, jf. L 107 – bilag 8.”

 

Svar:

 

Vibe Grevsen omtaler i sin henvendelse til Folketingets Retsudvalg bl.a. en liste over godkendte kønsneutrale navne og administrationen af denne liste. Endvidere er der bl.a. rejst spørgsmål ved, om det fortsat er Sexologisk Klinik, der vurderer, hvor lang tid der går, inden klinikken vil kunne støtte et ønske om fornavnsskifte.

 

Justitsministeriet kan i den forbindelse oplyse, at der i Danmark alene findes en officiel liste over godkendte pigefornavne og en officiel liste over godkendte drengefornavne. Der findes derimod ikke en særskilt liste over godkendte kønsneutrale navne. De godkendte kønsneutrale navne fremgår sammen med resten af de ca. 19.000 godkendte pige- og drengefornavne af de officielle lister over pige- og drengefornavne. Listerne findes på Familiestyrelsens hjemmeside (www.familiestyrelsen.dk).

 

For så vidt angår spørgsmålet om, hvorvidt der er nogle tidsmæssige rammer for Sexologisk Kliniks inddragelse i sager, hvor en person ønsker et navn, der betegner det modsatte køn, er det Justitsministeriets opfattelse, at Sexologisk klinik, som den sagkyndige instans på området, i hvert enkelt tilfælde konkret skal kunne tilrettelægge det praktiske og fornødne forløb for vurderingen af de pågældende sager.

 

Der henvises i øvrigt til Justitsministeriets samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 1 og 3 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende lovforslaget.