Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 6 vedrørende forslag til lov om ændring af navneloven (Adgang til at tage en afdød ægtefælles mellem- og efternavn m.v.) (L 107), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 26. februar 2009.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Jens-Christian Bülow

 


Spørgsmål nr. 6 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af navneloven (Adgang til at tage en afdød ægtefælles mellem- og efternavn m.v.) (L 107):

 

”Hvad ville være konsekvensen af at frigive retten for myndige personer til at tage det modsatte køns navn, jf. at ministeren mener, at 10-20 årligt vil benytte sig af muligheden via sexologisk klinik?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har ikke et nærmere grundlag for at fastslå, hvad der vil være konsekvensen af at frigive retten for myndige personer til at tage det modsatte køns navn.

 

Det foreslås, at Sexologisk Klinik i sager omfattet af lovforslaget, hvor der ansøges om et navn, der betegner det modsatte køn, vil skulle afgive en erklæring om, at vedkommende ganske kan ligestilles med en transseksuel, idet han eller hun lever som det modsatte køn og har gjort det gennem længere tid, ligesom det vil være en betingelse, at en navneændring vil kunne forbedre den pågældendes livskvalitet væsentligt. Dette svarer til den administrative procedure der følges efter de gældende regler i forhold til egentlige transseksuelle.

 

Justitsministeriet kan i øvrigt henvise til afsnit 4.2 i de almindelige bemærkninger til lovforslaget.