Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 5, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 26. januar 2009 vedrørende forslag til lov om hæftelse for børns erstatningsansvar (lovforslag nr. L 96).

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 5 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om hæftelse for børns erstatningsansvar (L 96):

 

”Hvis loven havde været gældende i 2008, hvor mange forældre ville efter ministerens vurdering have været ifaldet erstatningsansvar, og kan ministeren redegøre for profilen på denne gruppe?”

 

Svar:

 

Den foreslåede forældrehæftelse vil finde anvendelse i alle sager, hvor et hjemmeboende barn forvolder skade, som barnet selv kan gøres erstatningsansvarlig for efter den almindelige culparegel.

 

Justitsministeriet er ikke bekendt med opgørelser af, i hvor mange tilfælde der rejses erstatningskrav mod børn og unge på baggrund af culpareglen. Sådanne erstatningssager kan afgøres i mindelighed, uden at myndigheder, herunder domstole, involveres.

 

Den forskning, der er gennemført vedrørende den sociale og familiemæssige baggrund for børn, der involveres i kriminalitet, peger generelt på, at disse børn gennemgående har en svagere baggrund end andre børn. Eksempelvis kommer de hyppigere fra splittede familier og familier, hvor forældrene har en ringe uddannelse og ikke altid været i arbejde.