Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring/nr xxx

 

 

 

 

 

 

 

 

Myndighed/Afsender

Arbejdsskadestyrelsen

Lovens ikrafttrædelsesdato

 

Kontaktperson

Pia Andersen

Telefon

72 20 63 15

E-mail

[email protected]

 

 

Baggrund for loven

Arbejdet i arbejdsgruppen om terrorsikring under Økonomi- og Erhvervsministeriet har ført til den erkendelse, at der er usikkerhed om, i hvilket omfang arbejdsskadesikringen dækker personskader opstået under terrorhandlinger, som rammer virksomheder og ansatte. Usikkerheden opstod, fordi der ikke er udtrykkelige regler i arbejdsskadesikringsloven om terrorskader. Det betyder, at lovens almindelige principper for anerkendelse af arbejdsskader skulle anvendes. Efter lovens almindelige principper er det en betingelse for ydelse efter loven, at skaden er forårsaget af arbejdet eller arbejdsforholdene, som arbejdsgiveren forudsætningsvis har bestemmelsesret over. Dette betyder, at ansatte i virksomheden, som var mål for terroren muligvis var dækket. Problemet er at det i praksis vil være meget vanskeligt at afgøre, om en virksomhed var målet.

 

Det blev derfor nedsat en arbejdsgruppe i Beskæftigelsesministeriet regi, som skulle se på det og pege på løsninger af problemet. Lovforslaget bygger på resultatet fra denne arbejdsgruppe.

 

Derudover er der i lovforslaget en række tekniske justeringer som understøtter optimering af sagsbehandlingen i Arbejdsskadestyrelsen. De øgede muligheder for digital sagsbehandling m.v. giver i overensstemmelse med regeringens digitaliseringsstrategi mulighed for optimering af sagsbehandlingen af arbejdsskadesager.

 

Lovforslagets formål

Lovforslaget skal afklare dækningen af personskade forvoldt ved terrorhand­linger på personer på arbejde. Forslaget indebærer, at alle der rammes af terror i forbindelse med arbejdet er sikret ret til erstatning efter arbejdsskadesikringen, selvom der ikke er årsagssammenhæng mellem arbejdet og terrorhandlingen. Arbejdsskadestyrelsen udbetaler erstatningen. Arbejdsskadestyrelsen kan efterfølgende overføre udgifter til arbejdsgiverens forsikringsselskab, når særlige omstændigheder taler for det. Særlige omstændigheder er defineret som tilfælde hvor arbejdet medfører en påregnelig risiko.

 

Den primære målgruppe for lovforslaget

Lovforslaget afklarer usikkerheden omkring hvem som er dækket af arbejdsskadesikringen i tilfælde af terrorhandlinger. Det gør det nemmere for forsikringsselskaberne at fastsætte præmierne for arbejdsgiverne.

 

De sekundære målgrupper for lovforslaget

Det er med forslaget afklaret hvilke personer som er omfattet af arbejdsskadeloven og hvem der er omfattet af offererstatningen. 

 

Samlet vurdering

Det skønnes, at forslaget er kønsneutralt. Det er hensigten med forslaget at få afklaret usikkerheden omkring dækningen af ansatte i forbindelse med terrorhandlinger.