Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 3 vedrørende forslag til lov om forbud mod hold af ræve (L 80), som Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 15. december 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

Cristina A. Gulisano

 


Spørgsmål nr. 3 vedrørende forslag til lov om forbud mod hold af ræve (L 80):

 

”Vil ministeren oplyse, hvad det skønnes at koste at udbetale erstatning til de ræveproducenter, der eksisterer i 2010, hvis der indføres et totalt forbud mod ræveproduktion fra 2010?”

 

Svar:

 

Efter Justitsministeriets vurdering vil et totalt forbud mod ræveproduktion fra 2010 efter omstændighederne kunne ramme allerede etablerede ræveavlere mv. – herunder navnlig ræveavlere, der har hold af ræve som deres hovederhverv – så økonomisk intensivt, at indgrebet må anses for ekspropriativt, jf. grundlovens § 73. Der henvises til pkt. 4 i de almindelige bemærkninger til forslag til lov om forbud mod hold af ræve (L 80).

 

Ifølge grundlovens § 73, stk. 1, skal der i tilfælde af ekspropriation ydes ”fuldstændig erstatning”. Der sigtes herved til, at erstatningen skal ydes efter de almindelige erstatningsretlige regler. Erstatningen vil skulle udmåles på baggrund af en konkret vurdering og gennemgang af forholdene vedrørende den enkelte virksomhed, som udsættes for det ekspropriative indgreb.

 

Justitsministeriet har ikke tilstrækkelige oplysninger om forholdene for de konkrete virksomheder, der vil blive berørt af et forbud af den omtalte karakter, til at vurdere, hvad der i givet fald vil skulle udbetales i erstatning.

 

Som anført i besvarelsen af spørgsmål nr. 2 vedrørende forslag til lov om forbud mod hold af ræve (L 80) har Justitsministeriet modtaget ansøgninger fra 19 ræveavlere om forlængelse af fristen for at opfylde visse krav i bekendtgørelse nr. 1734 af 22. december 2006 om beskyttelse af pelsdyr, som ændret ved bekendtgørelse nr. 383 af 24. april 2007 (pelsdyrbekendtgørelsen). Det bemærkes i den forbindelse, at disse ansøgninger – der er afgivet specifikt med henblik på at opnå forlængelse af fristen for opfyldelse af visse krav i pelsdyrbekendtgørelsen – ikke indeholder tilstrækkelige oplysninger til at foretage en vurdering af størrelsen af ekspropriationserstatninger ved et totalt forbud mod ræveproduktion fra 2010. Der vil desuden kunne forekomme ræveavlere, som ikke har ansøgt Justitsministeriet om forlængelse af fristen for at opfylde de pågældende krav.