<DOCUMENT_START>

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 23 vedrørende forslag til lov om forbud mod hold af ræve (L 80), som Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 22. januar 2009.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

Cristina A. Gulisano

 


Spørgsmål nr. 23 vedrørende forslag til lov om forbud mod hold af ræve (L 80):

 

”Vil ministeren oplyse antallet af ræve i Danmark fordelt på kategorierne produktionsræve, tamræve, gravræve og ræve i zoologiske haver og lign.?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet oplysninger fra Fødevarestyrelsen, Danmarks Jægerforbund og DAZA (Danish Association of Zoos and Aquaria).

 

Fødevarestyrelsen har udtalt følgende:

 

”Krav om registrering af besætninger med ræve fremgår af § 1, stk. 5, i bekendtgørelse om registrering af husdyrbrug i CHR[1] (Centralt HusdyrbrugsRegister). Det fremgår heraf, at kravet angår de rævebesætninger, som i henhold til bekendtgørelse om opdræt af ræve[2] skal anmeldes til registrering i fødevareregionen.

 

Bekendtgørelse om opdræt af ræve, som er udstedt i medfør af bl.a. § 13, stk. 2, i lov om hold af dyr[3], omfatter kun landbrugsmæssigt opdræt af ræve i buranlæg og volierer (rævefarme). CHR-registerets oplysninger angår derfor kun produktionsræve, og Fødevarestyrelsen kan ikke udtale sig om antallet af tamræve, gravræve eller ræve i zoologiske haver eller lignende.

 

Oplysninger i CHR baserer sig på ejeroplysninger, jf. §§ 3 og 4 i bekendtgørelse om registrering af husdyrbrug i CHR. Oplysningerne om antal dyr skal opdateres årligt. Alle på nær 1 af de rævefarme, der er registreret i CHR, har opdateret oplysningerne i 2008 eller 2009.

 

Med hensyn til produktionsræve er der pr. 10. februar 2009 registreret i alt 12.865 ræve i CHR, heraf 4287 avlsdyr. Disse var fordelt på 33 bedrifter (CHR-numre).

 

Rævefarmere holder et antal avlsdyr, som får hvalpe om foråret, og slut på året pelses dyrene med undtagelse af de hvalpe, der ønskes anvendt i avlen.

 

Som anført ovenfor beror CHR-oplysningerne på ejerens indberetning, og især hvis indberetningen sker på et tidspunkt, hvor der kun er avlsdyr i besætningen, kan det variere, om ejeren kun oplyser om antallet af dyr på indberetningstidspunktet, eller om der indberettes om det totale antal dyr, der forventes produceret i løbet af et år.

 

Nogle af rævebesætningerne i CHR står anført som ”aktive”, samtidig med at der er registreret ”0” under antal dyr. Det kan ikke udelukkes, at besætningen er ophørt, og at ejeren – fejlagtigt – tror, at indberetning til CHR af ”0 dyr” i besætningen betyder, at besætningen automatisk registreres som ophørt.[4] Omvendt kan der være tale om, at besætningen blot ikke husede dyr på indberetningstidspunktet, og at antallet af dyr derfor er angivet som ”0”, selvom besætningen stadig er aktiv og sætter dyr ind senere.

 

Registerets oplysninger om antallet af dyr må derfor anses for retningsgivende, og eksakte oplysninger om antal dyr i den enkelte besætning forudsætter således direkte henvendelse til ejeren eller den besætningsansvarlige.”

 

Danmarks Jægerforbund har oplyst, at der på nuværende tidspunkt holdes 114 ræve med henblik på træning af hunde til gravjagt.

 

DAZA har oplyst, at der er 3 røde ræve og 5 polarræve i DAZA institutioner. DAZA er en forening bestående af 14 af de største zoologiske haver og akvarier i Danmark.

 



[1] Bekendtgørelse nr. 815 af 14. juli 2006.

[2] Bekendtgørelse nr. 1151 af 4. oktober 2007, som ændret ved bekendtgørelse nr. 1211 af 10. december 2008.

[3] Lov nr. 432 af 9. juni 2004, med senere ændringer.

[4] Det bemærkes, at der i henhold til § 7 i bekendtgørelse om registrering af husdyrbrug i CHR skal indberettes om ophør senest 2 måneder efter, at det sidste dyr er fraført besætningen.