<DOCUMENT_START>

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 16 vedrørende forslag til lov om forbud mod hold af ræve (L 80), som Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 15. januar 2009.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

Cristina A. Gulisano

 


Spørgsmål nr. 16 vedrørende forslag til lov om forbud mod hold af ræve (L 80):

 

”Vil ministeren oplyse, hvorvidt ministeren agter at fremsætte et ændringsforslag, således at rævehold med henblik på træning af gravsøgende hunde undtages fra forslaget?”

 

Svar:

 

Ræve, der holdes med henblik på træning af hunde til gravjagt, er omfattet af forbudet mod hold af ræve i lovforslaget, der blev fremsat den 26. november 2008. Der er nærmere redegjort for baggrunden herfor under pkt. 3.3 i lovforslagets almindelige bemærkninger.

 

Som det også fremgår af pkt. 2 i den kommenterede høringsoversigt, som blev fremsendt til Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri den 26. november 2008, er Justitsministeriet opmærksom på, at der kan være behov for at regulere bestanden af ræve bl.a. af hensyn til beskyttelse af visse fuglearter og -habitater, og at gravjagt er en effektiv metode til at varetage dette hensyn. Skov- og Naturstyrelsen har således oplyst, at det er en fordel at have gravjagt i Danmark med henblik på at regulere bestanden af ræve.

 

Efter Skov- og Naturstyrelsens opfattelse vil der fortsat kunne gennemføres gravjagt i Danmark, selvom der ikke er mulighed for at træne hundene i træningsgrave med levende ræve. Der vil dog være større risiko for skader på hunde og ræve, hvis der ikke er mulighed for at teste og træne hundes reaktioner og temperament ved mødet med en ræv, og gravjagt som jagtform vil derfor ved et forbud mod hold af ræve muligvis blive nedbragt til et minimum, da færre hundeejere vil anvende deres hunde til gravjagt. Styrelsen kan dog ikke udelukke, at der kan udvikles andre løsninger til træning af hunde end anvendelse af træningsgrave med levende ræve. Justitsministeriet skal i den forbindelse henvise til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 17 vedrørende lovforslaget.

 

Jeg er bekendt med, at Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har besluttet at tage imod Danmarks Jægerforbunds invitation til den 18. februar 2009 at besøge et træningssted, hvor der holdes levende ræve med henblik på træning af hunde til gravjagt, og at udvalget bl.a. vil invitere Justitsministeriets embedsmænd med på besøget.

 

Jeg vil afvente dette besøg, før jeg tager endelig stilling til, om jeg vil fremsætte et ændringsforslag, hvorved ræve, der holdes med henblik på træning af hunde til gravjagt, undtages fra forbudet.