Betænkning afgivet af Kulturudvalget den 29. januar 2009

Betænkning

over

Forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed

(Forlængelse af programtilladelser til den fjerde og den femte FM-radiokanal)

[af kulturministeren (Carina Christensen)]

 

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 19. november 2008 og var til 1. behandling den 4. december 2008. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Kulturudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring. Den 20. november 2008 sendte kulturministeren de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget. Et af høringssvarene er optrykt som bilag 2 til betænkningen.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 1 spørgsmål til kulturministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

2. Indstilling

Udvalget indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.

Det Radikale Venstre, Liberal Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.


 

  Hans Christian Schmidt (V) Â  Troels Christensen (V) Â  Ellen Trane Nørby (V) Â  Flemming Damgaard Larsen (V) Â  Preben Rudiengaard (V) nfmd.  Karin Nødgaard (DF) fmd.  Pia Kjærsgaard (DF) Â  Henriette Kjær (KF) Â  Per Ã˜rum Jørgensen (KF) Â  Mogens Jensen (S) Â  Lise von Seelen (S) Â  Leif Lahn Jensen (S) Â  Yildiz Akdogan (S) Â  Pernille Frahm (SF) Â  Holger K. Nielsen (SF) Â  Simon Emil Ammitzbøll (UFG) Â  Per Clausen (EL) 

Det Radikale Venstre, Liberal Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

47

 

Liberal Alliance (LA)

2

Socialdemokratiet (S)

45

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Dansk Folkeparti (DF)

25

 

Siumut (SIU)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

23

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

17

 

Sambandsflokkurin (SP)

1

Det Radikale Venstre (RV)

  9

 

Uden for folketingsgrupperne

3

Enhedslisten (EL)

  4

 

(UFG)

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 78

Bilagsnr.

Titel

1

Høringsnotat og høringssvar, fra kulturministeren

2

Udkast til forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed, fra kulturministeren

3

Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

4

1. udkast til betænkning

5

2. udkast til betænkning

 

 

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 78

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om, hvad forklaringen er på, at der ikke er truffet politisk afgørelse om anvendelsen af den fjerde FM-kanal, til kulturministeren, og ministerens svar herpå

 

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 2

Et af høringssvarene oversendt af kulturministeren til Kulturudvalget

Høringssvaret er optrykt efter ønske fra udvalget

 

Kulturministeriet

Nybrogade 2

1203 København K

Att.: Pernille Rahbek

 

Sendt per mail

Aalborg, den 24. oktober 2008

 

Journalnummer 2004-22153-6

 

Sammenslutningen Af Medier i Lokalsamfundet, SAML, har følgende kommentar til udkast til forslag om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed:

 

Vedr. § 11, stk. 3.

 

SAML finder ikke  nogen rimelig grund til, at der skal være mulighed for en forlængelse af DR’s sendetilladelse til den fjerde FM-radiokanal uden forudgående udbud.

 

DR har haft 8 år til at opbygge en profil på kanalen. Det har betydet flere omstruktureringer, som ingen har stillet spørgsmål ved, og som i dag har ført til, at DR’s P 2 på den fjerde FM-radiokanel ikke indfrier de forudsætninger, som sendetilladelsen tilbage i 2001 blev givet på grundlag af.

 

Det viser, at DR ikke i nødvendigt omfang har tilført kanalen det indhold, som var grundlaget for sendetilladelsen. Derfor er der behov for, at andre interessegrupper får mulighed for at byde ind på den kultur- og samfundskanal, som der oprindelig er lagt op til i sendetilladelsen.

 

Da frekvenser og indhold af sendetilladelser er kendt fra 2001, kan det ikke være af opsættende virkning på grund af en eventuel frekvensreplanlægning. Det kan besluttes, at de frekvenser, der hører til 100FM og New Radio, formentlig ikke indgår i en eventuel frekvensreplanlægning.

 

Grundlaget for den fjerde FM-radiokanal er beskrevet i Lov om radio- og fjernsynsvirksomhed.

 

Den form for radio kræver en finansiering, som kun kan finansieres af licensmidler. Vi mener, at den fjerde FM-radiokanal skal udbydes med mulighed for en andel af licensen. Udbuddet vil vise, hvad andre mener en kulturkanal med det valgte indhold kan produceres for.

 

SAML skal derfor anbefale, at der snarest muligt kommer et udbud af den fjerde FM-radiokanal med mulighed for et nyt alternativ til DR’s kanaler fra den 1. april 2009.

 

 

Venlig hilsen

 

Gitte Thomsen

sekretariatsleder