Skatteudvalget 2008-09, Skatteudvalget 2008-09
SAU Alm.del Bilag 27, L 72 Bilag 1
Offentligt
605673_0001.png
605673_0002.png
Skatteministeriet[email protected]Nicolai Eigtsveds Gade 281402 København K.
Hellerup, den 13. oktober 2008
Høring af Fairplay III – journalnummer 2008-711-0025De Samvirkende Købmænd (DSK), der repræsenterer ca. 1.300 købmandsejede su-permarkeder, nærbutikker, minimarkeder og convenience-butikker, takker for Skat-teministeriets forslag til lov om ændring af flere skatte- og afgiftslove (Fairplay III).DSK finder regeringens fortsatte indsats imod skatte- og afgiftsunddragelse og forFairplay for særdeles positiv. De senere års konstante fokus på både påvirkning afbefolkningen og gennemførelse af foreløbig to lovpakker har afgjort haft positiv be-tydning for såvel holdning som adfærd. ”Når nogen betaler for lidt, betaler andre formeget” er langsomt, men sikkert ved at vinde gehør. Tak for det.Fairplay-pakkerne har også indbefattet et samarbejde mellem Skatteministeriet og enrække organisationer, herunder DSK. Det er et samarbejde, DSK sætter stor pris på,og som er med til at vise købmændene, at der fra politisk side afsættes ressourcer tilat sikre erhvervslivet konkurrence på lige og rimelige vilkår.Problemerne er dog – desværre! – ikke løst. Overordnet set er det derfor helt udendiskussion, at der fortsat er brug for en indsats imod skatte- og afgiftsunddragelse ogfor Fairplay.Da Fairplay III var i høring i december2007/januar 2008 havde DSK kun tre indven-dinger; nemlig skepsis vedrørende hæftelse for underleverandører, administrativ fra-tagelse af næringsbrevet samt skærpelse af SKAT’s muligheder for at foretage be-slaglæggelse af ikke afgifts-berigtigede varer.DSK konstaterer – med stor glæde og tilfredshed – at SKAT har efterkommet defremførte kritikpunkter fra ikke bare DSK, men fra en række yderligere organisatio-ner.Hæftelse for underleverandører er principielt betænkeligt for retssikkerheden og Lovom næringsbrev til fødevarevirksomheder mv. er på lovprogrammet for indeværendesamling planlagt til januar II.
de samvirkende købmændPostboks 122 | Svanemøllevej 41 | DK-2900 Hellerup | Tlf. (+45) 39 62 16 16 | Fax (+45) 39 62 03 00E-mail: [email protected] | www.dsk.dk | CVR nr. 15 23 20 13 | Danske Bank 4180 4110212313
SKAT har gennem et par år haft hjemmel til at beslaglægge øl og sodavand uden detunikke danske pantmærke (kun gældende for såkaldt ”engangsemballage”) – jf. Mil-jøstyrelsens pantbekendtgørelse. Det har været en kæmpe succes og har virkeligværet virkningsfuldt mod den synlige illegale handel. Der er stadig illegale varer i om-løb, men de står ikke længere frit fremme foran visse kiosker, grønthandlere, pizzeri-aer mv. Nu er kunderne i hvert ikke i god tro.Det er derfor meget sympatisk, når regeringen ønsker at udvide muligheden for be-slaglæggelse til andre områder. I praksis kan det dog forekomme svært at løfte be-visbyrden for, hvornår en vare ikke er afgiftsberigtiget. De store fødevareproducentermarkedsfører som hovedregel samme emballage på tværs af landegrænser – varie-rende fra et par til mange lande. Det er derfor ofte slet ikke muligt rent visuelt at kon-statere, hvorvidt slik, chokolade, vin, spiritus, øl og sodavand (i genpåfyldelig embal-lage) mv. er beregnet til salg på det danske marked. Ligeså er det vanskeligt at kon-statere, hvorvidt varen er afgiftsberigtiget eller ej. Det vil formentlig kræve ikke bareen visuel kontrol (som ved engangsemballage med pant), men en grundig gennem-gang af den enkelte virksomheds bogføring – eller måske snarere mangel på sam-me!DSK har derfor på den ene side meget stor sympati for forslaget, men er samtidig op-rigtig i tvivl om, hvordan det skal kunne gennemføres. På den baggrund er det posi-tivt, når SKAT konstaterer, at ”de virksomheder, der har ordnede forhold, generelt ik-ke vil blive berørt heraf.” I samme forbindelse er det positivt, når SKAT foreslår, atden nye hjemmel ”skal gælde i meget grove tilfælde herunder i gentagelsestilfælde.”Det er derfor DSK’s indtryk, at den nye mulighed kan være et virkningsfuldt redskabover for de virksomheder, der bevidst agerer på den forkerte side af god opførsel,men uden at loven vil ramme de mange, mange virksomheder med god samvittig-hed.DSK har ingen bemærkninger til høringens øvrige indhold.
Med venlig hilsen
Claus Bøgelund NielsenUnderdirektør(ikke signeret; fremsendt elektronisk)