Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L 63 - Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, skattekontrolloven og andre skattelove. Spørgsmål er stillet efter ønske af Jes-per Petersen (SF).

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 2 af 17. november 2008.

 

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Poul Christensen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 2: Der bedes oplyst et skøn over størrelsen af fradragsberettigede tab på børsnoterede aktier i 2007, hvis kursniveauet i dag er uforandret til nytår, og der gjaldt de regler der foreslås gældende for tab på børsnoterede aktier.

 

Svar:

I svaret forudsættes det, at der i spørgsmålet spørges til tabet på børsnoterede aktier i 2008 og ikke i 2007.

 

Størrelsen af det fradragsberettigede tab opgøres med udgangspunkt i aktionærens gennemsnitlige anskaffelseskurs for aktierne i de enkelte selskaber. Har aktionærerne haft aktierne i en årrække, vil den gennemsnitlige anskaffelseskurs typisk være langt lavere end kursen ultimo 2007. Det er således også muligt, at den gennemsnitlige kurs i nogle tilfælde vil være lavere end den nuværende kurs, hvorved der ikke opnås et tab ved realisation af aktierne.

 

For at kunne opgøre størrelsen af de samlede fradragsberettigede tab er det således nødvendigt at kende aktiernes gennemsnitlige anskaffelseskurs hos den enkelte aktionær.

 

Da sådanne oplysninger ikke findes i vores systemer, er det ikke muligt at foretage den ønskede opgørelse af det potentielle tab, der ville opstå såfremt alle personligt ejede aktier med tab blev realiseret.

 

Det skal i øvrigt bemærkes, at en del af aktierne i dag er skattefri, da de er omfattet af overgangsreglerne for aktier under 100.000 kr. grænsen. Kursfaldet på disse aktier vil således ikke skulle medregnes i en opgørelse af det samlede fradragsberettigede tab. Antallet af aktier, der er omfattet denne overgangsordning, kendes ikke og det er derfor ikke muligt at opgøre, hvor stor en andel der er omfattet af skattefriheden.