ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

19. november 2008

 

 

Besvarelse af spørgsmål 37 ad L 5 stillet af Erhvervsudvalget den 14. november 2008.

 

 

 

 

Spørgsmål 37:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 7. oktober 2008 fra 92‑gruppen, jf. L 5 ‑ bilag 3.

 

 

Svar:

92-gruppen bemærker, at Danmark langt fra er frontløber, når det gælder lovgivning om rapportering om samfundsansvar.

 

Dette er ikke korrekt. Danmark placerer sig med lovforslaget i front blandt europæiske lande, når det gælder lovgivning om rapportering af samfundsansvar.

 

Flertallet af de lande, vi normalt sammenligner os med, har på nuværende tidspunkt ingen lovkrav inden for rapportering om samfundsansvar.

 

Storbritannien og Frankrig har indført lovgivning på området, men der er væsentlige forskelle på det danske lovforslag og lovgivningen i øvrige lande, jf. besvarelsen af spørgsmål 2. Oplysningskravet i Storbritannien er således mindre omfattende end det danske lovforslag, idet oplysningerne kun skal gives i det omfang, det er nødvendigt for at forstå virksomhedens udvikling eller økonomiske position. En sådan bestemmelse er bevidst udeladt i det danske lovforslag for at sikre, at redegørelsen for samfundsansvar fyldestgørende afspejler virksomhedernes arbejde med samfundsansvar. Derudover omfatter lovgivningen i Frankrig og Storbritannien kun børsnoterede virksomheder, hvor det danske lovforslag foruden de børsnoterede selskaber også omfatter store virksomheder og statslige aktieselskaber.

 

I lighed med Sverige ønsker den danske regering at gøre det lovpligtigt for statslige aktieselskaber at rapportere om deres samfundsansvar. Derudover vil regeringen sikre, at større statslige aktieselskaber tilslutter sig FN’s Global Compact.

 

Der henvises i øvrigt til punkt 3.1 i bemærkningerne til lovforslaget.

 

92-gruppen foreslår endvidere at gøre det lovpligtigt for danske virksomheder at tilslutte sig FN’s Global Compact.

 

Global Compact er imidlertid et virksomhedsnetværk, som det er frivilligt for virksomheder at tilslutte sig. Det vil derfor ikke være i overensstemmelse med den grundlæggende idé om frivillighed i Global Compact, hvis vi ved lov pålægger danske virksomheder at tilslutte sig det.

 

Regeringen opfordrer både store og små virksomheder til at tilslutte sig FN’s Global Compact og arbejder på at fremme udbredelsen af Global Compact i dansk erhvervsliv. Den danske regering er således blandt de største bidragydere af økonomisk støtte til FN’s Global Compact.

 

Der henvises i øvrigt til punkt 3.5 i bemærkningerne til lovforslaget

 

92-gruppen foreslår samtidigt at gøre det lovpligtigt for virksomhederne at rapportere efter Global Reporting Initiative (GRI) niveau A1.

 

At opstille et sådant detaljeret krav til, hvad virksomhedernes redegørelse for samfundsansvar skal indeholde, ville imidlertid bryde med det grundlæggende princip om, at virksomhedernes arbejde med samfundsansvar skal være baseret på frivillighed og være forretningsdrevet.

 

Regeringen støtter virksomheder, der ønsker at rapportere om deres arbejde med samfundsansvar gennem den anerkendte rapporteringsstandard GRI, jf. besvarelsen af spørgsmål 35.

 

Det må imidlertid være op til den enkelte virksomhed at afgøre, om det giver mening og skaber værdi for virksomheden at rapportere i henhold til GRI.

 

Der henvises i øvrigt til punkt 3.5 i bemærkningerne til lovforslaget.

 

Endelig mener 92-gruppen, at der er behov for at styrke håndhævelsesmulighederne over for danske virksomheder, der ikke lever op til miljømæssige, sociale og menneskeretlige krav, når de opererer i udlandet.

 

Regeringen har med handlingsplanen for virksomheders samfundsansvar og en række andre initiativer på området, jf. besvarelsen af spørgsmål 5, taget skridt til at fremme danske virksomheders aktive arbejde med forretningsdrevet samfundsansvar.

 

Jeg finder ikke, at der er behov for at fastsætte krav om straf og erstatning i forhold til virksomheders arbejde med CSR.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk