ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

Eksp.nr. 584410

11. november 2008

 

Besvarelse af spørgsmål 16 ad L 5 stillet af Erhvervsudvalget den 24. oktober 2008.    

 

 

 

 

Spørgsmål 16:

Finder ministeren fortsat, at det er rimeligt at revidere en lille virksomhed med en omsætning på 5 mio. kr. efter de samme standarder udtrykt i sætningen ”En revision er en revision”, som landets største virksomheder revideres efter?

 

Svar:

Udviklingen er de senere år – såvel i Danmark som internationalt – gået i retning af lempeligere krav til de små virksomheder og større krav til de store, børsnoterede virksomheder. Der er således fokus på, at små virksomheder skal have mere fleksible rammer.

 

For revision gælder der som udgangspunkt fortsat det grundlæggende princip, at ”en revision er en revision”. De internationale revisionsstandarder er således som udgangspunkt beregnet på alle (lovpligtige) revisioner uanset virksomhedens størrelse.

 

Princippet om, at en revision er en revision, medfører naturligvis ikke, at revisionen af en lille virksomhed bliver lige så omfattende som revisionen af en stor virksomhed. Revisionens omfang afhænger bl.a. af antallet af transaktioner og virksomhedens kompleksitet.

 

Det følger af det nye 8. direktiv om revisorer, at revision i EU skal udføres i overensstemmelse med de internationale revisionsstandarder, når disse er godkendt af EU. Direktivet er implementeret i dansk ret med den nye revisorlov af 17. juni 2008. Europa-Kommissionen har lagt vægt på, at der grundlæggende stilles ens krav til revision, uanset hvilke virksomheder der revideres.

 

Derimod giver direktiverne som bekendt medlemsstaterne mulighed for at fritage små virksomheder fra revisionspligten og dermed lette disse virksomheder for de byrder, som anvendelse af internationale revisionsstandarder påfører dem. Regeringen følger naturligvis nøje den internationale udvikling og ønsker en yderligere lempelse af revisionspligten for små virksomheder. Dette vil lette hverdagen betydeligt for de små virksomheder. Derudover ser jeg positivt på udarbejdelsen af en international revisionsstandard for små og mellemstore virksomheder.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk