92-gruppen

 

c/o CARE Danmark

Nørrebrogade 68 B, 2200 KBH N

Tlf: 35 245090 ell. 35 245091

e-mail: [email protected]

Website: www.92grp.dk

Koordinator: Troels Dam Christensen

________________________

 
 


Til medlemmerne af

Folketingets Erhvervsudvalg

Folketinget

Christiansborg

 

 

 

Den 7. oktober 2008

 

Ang. behovet for konkretisering og klare kriterier i forbindelse med regeringens ”Strategi for virksomhedernes samfundsansvar”

 

Kære erhvervspolitiske ordførere

Vi har i 92-gruppen – Forum for Bæredygtig Udvikling med interesse fulgt arbejdet med regeringens ”Strategi for virksomhedernes samfundsansvar”. Vi mener, at forpligtende regler og retningslinjer for virksomhedernes samfundsansvar er af afgørende betydning for en bæredygtig udvikling i en globaliseret verden.

Vi noterer os derfor med tilfredshed, at regeringen i ”Strategi for virksomhedernes samfundsansvar” fra maj 2008 har indskrevet en rapporteringsforpligtelse. Men vi savner en konkretisering og skærpelse af forslaget i form af klare kriterier for, hvilke dele af virksomhedernes produktionskæder – leverandører mv. - der er omfattet af rapporterings-pligten - samt opstilling af fælles rapporteringsregler og -indikatorer, som styrker både gennemsigtigheden af virksomhedernes arbejde med samfundsansvar og sammen-lignelighed og operationalitet.

Klare kriterier og fælles indikatorer er centrale for at etablere et fælles sæt spilleregler for virksomhederne i deres CSR bestræbelser, hvilket vil udgøre et langt stærkere incitament for virksomhederne til at være proaktive i forhold til CSR. Dette må forventes på sigt at udgøre en konkurrencemæssig fordel for danske virksomheder.

I andre lande i Europa, blandt andet Storbritannien, er der gennemført lovgivning, hvor der er lagt ekstra vægt på miljøforhold, virksomhedernes ansatte, sociale forhold i lokalsam-fundene og risici i virksomhedernes leverandørkæder. Danmark er således langt fra front-løber på området, og vi opfordrer til, at man fra dansk side lærer af andre landes erfarin-ger, og vælger en mere ambitiøs og progressiv tilgang.

Et internationalt udgangspunkt for danske virksomhedernes arbejde med samfunds-mæssigt ansvar er Global Compact, og netop i relation til rapportering har Global Compact sammen med Global Reporting Initiative (GRI) udarbejdet vejledning om sammenhængen mellem Global Compacts principper og GRIs indikatorer. I Sverige er der indført lovkrav til statsejede virksomheder om at rapportere ved brug af GRI[1]. Danmark kan med fordel fortsætte i dette spor ved at kræve, at danske virksomheders rapportering om indikatorer baseres på GRI.

Som et første skridt på vejen til forpligtende og effektive regler foreslår vi derfor konkret, at der i forbindelse med strategien for virksomhedernes sociale ansvar lovgives og vejledes om:

a)     at virksomhederne som minimum bør tilslutte sig Global Compact

b)     at virksomhederne skal rapportere ifølge GRI niveau A1 (alle indikatorer pÃ¥ højeste niveau) senest 3 Ã¥r efter loven træder i kraft. 

 

Vi er vidende om, at den internationale vejledning fra ISO om samfundsmæssigt ansvar, som forventes færdig i 2010, i øjeblikket forventes at udkomme i en certificerbar dansk udgave medio 2009. I fald der bliver inkluderet tilstrækkelige kriterier i denne ISO vejled-ning, kan det blive relevant at anbefale og tilskynde virksomheder til at søge en sådan certificering.

 

I forlængelse af rapporteringspligten mener vi også, at der er behov for en styrkelse af håndhævelsesmulighederne overfor virksomheder, der ikke lever op til miljømæssige, sociale og menneskeretlige forpligtelser, særligt i relation til danske virksomheder der opererer i udlandet. Uden en sådan styrket håndhævelsesmulighed vil strategien sand-synligvis ikke have den nødvendige effekt.

 

Vi håber, at I som ordførere vil medtage vores synspunkter i jeres behandling af de kommende lovforslag om virksomhedernes CSR rapportering og indgår gerne i dialog herom.

 

Med venlig hilsen

 

Troels Dam Christensen

 

På vegne af følgende organisationer, der samarbejder i og omkring 92-gruppen – Forum for Bæredygtig Udvikling:

 

Afrika Kontakt

Amnesty International

Danmarks Naturfredningsforening

Dansk International Bosætningsservice

Dansk Ornitologisk Forening/BirdLife Danmark

Det Økologiske Råd

FN-forbundet

Folkekirkens Nødhjælp

IBIS

Kvindernes U-landsudvalg

Mellemfolkeligt Samvirke

Natur og Ungdom

Nepenthes

Netværket for økologisk folkeoplysning og praksis/Øko-net

Organisationen for Vedvarende Energi/OVE

U-landsforeningen Svalerne

WWF Verdensnaturfonden

 

 

 

 


 



[1] For yderligere information se: Ministry of Enterprise, Energy and Communication, Regeringskansliet, http://www.regeringen.se, Guidelines for external reporting by state-owned companies