Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 31. oktober 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 3 (L 36 - bilag 4), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Udvalgsformand Knud Kristensen.

 

 

Spørgsmål nr. 3:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 29. oktober 2008 fra Rejsearbejdere.dk, jf. L 36 – bilag 4.”

 

 

Endeligt svar:

Overordnet vil jeg i relation til henvendelsen fra Rejsearbejdere.dk gerne advare imod, at de forskellige domme vedrørende udstationeringsdirektivet, der er afsagt i det seneste års tid af EF-domstolen, blandes sammen. Således er fx anvendelsen af ILO Konvention 94, der omtales i henvendelsen i tilknytning til den såkaldte Rüffert-sag, ikke relevant i forhold til L 36, der alene angår adgangen til at anvende kollektive kampskridt overfor en udenlandsk tjenesteyder. Præmisserne i den i henvendelsen nævnte Luxembourg-dom dækker heller ikke de problemstillinger, som EF-domstolen tog stilling til i Laval-sagen.    

 

For så vidt angår synspunktet om, at udstationeringsdirektivet er et maksimumsdirektiv, henvises til besvarelsen af spørgsmål 1.

 

Med hensyn til, hvilke overenskomster indgået mellem de mest repræsentative arbejdsmarkedsparter der kan lægges til grund, bemærkes, at det er overenskomster, hvis anvendelsesområde er hele Danmark.

 

I relation til spørgsmålene i henvendelsen om forskellige former for løn, herunder rejseudgifter, bemærkes, at det i henhold til udstationeringsdirektivets artikel 3, stk. 1, 2. afsnit, er et nationalt anliggende at definere mindsteløn, og at dette med L 36 bliver overladt til arbejdsmarkedets parter. Der henvises i øvrigt til besvarelsen af spørgsmål 1.

 

Vedrørende pensionsbidrag bemærkes, at erhvervstilknyttede tillægspensionsordninger ikke er omfattet af de i artikel 3, stk. 1, 1. afsnit, litra a)-g), nævnte vilkår, og derfor ikke kan indgå i det lønkrav, som en udenlands tjenesteyder kan mødes med.

 

Afslutningsvis bemærkes, at muligheden for at undlade at stille krav i forhold til mindsteløn, der er nævnt i udstationeringsdirektivets artikel 3, stk. 3, ikke er udnyttet i Danmark. Der kan således rejses krav overfor en udenlandsk tjenesteyder i overensstemmelse med L 36 fra dag ét.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen