Folketingets Kirkeudvalg

 

 

Kirkeministeriet
Frederiksholms Kanal 21
Postboks 2123
1015 København K
www.km.dk

Telefon  3392 3390
Telefax  3392 3913
e-post    [email protected]

Dokument nr. 390185

Dato: 28. November 2008

 

Kirkeudvalget har ved brev af 24. november 2008 bedt om kirkeministerens besvarelse af spørgsmål 14 vedrørende L 27, Forslag til lov om ændring af lov om medlemskab af folkekirken, kirkelig betjening og sognebåndsløsning, lov om folkekirkens økonomi og forskellige andre love. (Effektivisering af folkekirkens økonomi og administration samt udvidet adgang til kirkelig betjening m.v.).

 

”Ministeren bedes oplyse, om ikke den i L 27 foreslåede udformning af § 14 i lov om folkekirkens kirkebygninger mv. gør det nødvendigt at ændre i § 6 i lov om begravelse og ligbrænding, som ikke synes at give udensognsboende med særlig tilknytning, herunder ikke-medlemmer af Folkekirken, ret til begravelse på vedkommende sogns kirkegårde”.

 

Svar:

Det følger blandt andet af § 6, stk. 1, i lov om begravelse og ligbrænding, at sognepræsten på afdødes bopælssted er begravelsesmyndighed.

Jeg kan oplyse, at ’begravelsesmyndighed’ er betegnelsen for den myndighed, der modtager anmeldelse af dødsfald samt anmodning om begravelse eller ligbrænding, og herefter blandt andet tager stilling til om begravelsen kan foretages som ønsket i henhold til anmodningen.

§ 6 regulerer således ikke spørgsmålet om, på hvilken kirkegård en begravelse skal ske.

Den foreslåede ændring af § 14, i lov om folkekirkens kirkebygninger og kirkegårde, vedrører derimod retten til at blive begravet på kirkegården. Jeg mener således ikke, at den foreslåede udformning af § 14, vil gøre det nødvendigt at ændre § 6, i lov om begravelse og ligbrænding.

 

 

 

Birthe Rønn Hornbech

 

                                                                                       / Eva Stilov