Skatteudvalget 2008-09
L 206
Offentligt
685084_0001.png
685084_0002.png
J.nr. 2009-231-0021Dato: 14. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 206 - Forslag til lov om ændring af lov om afgift af chokolade og suk-kervarer m.m., lov om afgift af konsum is, lov om afgift af mineralvandm.v., lov om tobaksafgifter og lov om afgift af øl, vin og frugtvin m.m.(Afgiftsforhøjelser på chokolade, is, sukkerholdigt sodavand og tobaksamt afgiftsnedsættelse på sukkerfrit sodavand).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 7 af 7. maj 2009.
Kristian Jensen/ Lene Skov Henningsen

Spørgsmål 7

I tabel 2 og 4, der vedrører henholdsvis afgifter på tobak og afgifter på chokolade, er derberegnet nogle provenukonsekvenser ved ændret adfærd. Hvor stor usikkerhed mener mini-steren, at disse beregninger er behæftet med?

Svar:

Provenukonsekvenser - hvad enten der er tale om uændret eller ændret adfærd - eraltid behæftet med usikkerhed.Med hensyn til beregningerne i tabel 2 og 4 vedr. ændret adfærd anvendes der de sammemetoder og antagelser, som ved udarbejdelse af grænsehandelsrapporterne, jf. besvarelsenaf spørgsmål 6. Disse metoder og antagelser har været benyttet i vurderingen af tidligereafgiftsændringer, bl.a. ved ophævelsen af 24-timers reglen i 2003 og har vist sig at forudsi-ge effekten af afgiftsændringer rimelig godt, hvilket bl.a. også er blevet bekræftet af analy-serne i forbindelse med grænsehandelsrapporterne.I relation til provenukonsekvenser af grænsehandelsudsatte varer er der dog nogle særligeforhold, der bidrager til en større usikkerhed end sædvanligvis. Det skyldes for det første desåkaldte ”ketchup-effekter”. Dvs. når afgiften når et ukendt niveau sker der en pludseligkraftig stigning i grænsehandlen, som det efterfølgende kan være meget vanskeligt at vindetilbage (man kan godt slå flere gange på ketchup flasken uden der sker noget, men pludse-lig bliver slaget så kraftigt, at det hele løber ud!).For det andet er risikoen for væsentlige ændringer i grænsehandlen større når afgifterne påflere grænsehandelsfølsomme varer ændres samtidig, da besparelsen ved en given indkøbs-kurv med grænsehandelsudsatte varer øges.Beregningerne i lovforslaget er således det bedste bud, men som det fremgår af ovenståen-de er der flere faktorer, der bidrager til at de er usikre.
Side 2