Skatteudvalget 2008-09
L 206 Bilag 20
Offentligt
685558_0001.png
685558_0002.png
J.nr. 2009-231-0021Dato: 14. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 206 - Forslag til lov om ændring af lov om afgift af chokolade- og suk-kervarer m.m., lov om afgift af konsum-is, lov om afgift af mineralvandm.v., lov om tobaksafgifter og lov om afgift af øl, vin og frugtvin m.m.(Afgiftsforhøjelser på chokolade, is, sukkerholdigt sodavand og tobaksamt afgiftsnedsættelse på sukkerfrit sodavand).
Hermed sendes kommentarer til henvendelsen fra Foreningen af Statsauto-riserede Revisorer – FSR af 7. maj 2009, bilag 9.
Kristian Jensen/ Lene Skov Henningsen

FSR

anfører, at en række virksomheder, f.eks. detailbutikker og restauranter, på tidspunktetfor lovens ikrafttræden d. 1. januar 2010 vil have en lager af sukkerfrie sodavand. Disse so-davand er indkøbt i beskattet stand med en afgift på 91 øre pr. liter.

FSR

henviser i den forbindelse til Skatteministeriets kommentar til Dansk Erhvervs hø-ringssvar og anfører, at Skatteministeriet ikke begrunder, hvorfor lovforslaget ikke inde-holder mulighed for en godtgørelse af afgiftsdifferencen for ovenstående virksomheder.

FSR

bemærker, at det igennem mange år har været fast praksis, at der er i forbindelse medafgiftsnedsættelse ydes godtgørelse af afgiftsdifferencen til virksomheder med et lager afvarer, der er afgiftsberigtiget med en højere afgiftssats. Der henvises i den forbindelse til L204, hvor der i forbindelse med nedsættelse af emballageafgiften ydes godtgørelse.

FSR

slutter, at der efter deres opfattelse ikke er belæg for at ændre mange års praksis, ogsåledes ikke yde godtgørelse ved afgiftsnedsættelse.

Kommentar:

L 206 ændrer mineralvandsafgiftsloven således, at afgiften på sukkerholdigesodavand stiger, mens afgiften på sukkerfrie sodavand falder.Efter Skatteministeriets beregninger består det samlede forbrug af mineralvand i Danmarkaf 28 pct. sukkerfrie produkter og 72 pct. sukkerholdige produkter.Ved lovens ikrafttræden d. 1. januar 2010 vil virksomhederne således have en lagerbehold-ning, som består af ca. 28 pct. sukkerfrie mineralvand, hvor der er betalt for meget i afgift,og ca. 72 pct. sukkerholdige mineralvand, hvor der er betalt for lidt i afgift.Opgøres den samlede beholdning af mineralvand, dvs. sukkerholdige såvel som sukkerfrie,d. 31. december 2009, vil virksomheder således have betalt for lidt i afgift i forhold til lov-forslaget.En godtgørelsesordning, som foreslået af FSR, skulle i givet fald indeholde krav om, atvirksomhederne skulle opgøre afgiften betalt for den samlede beholdning af mineralvand.Dette ville være at skærpe beskatningen med tilbagevirkende kraft.
Side 2