Skatteudvalget 2008-09
L 204
Offentligt
683805_0001.png
683805_0002.png
J.nr. 2009-231-0024Dato: 13. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 204 - Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af spildevand og for-skellige andre love (Forhøjelse af spildevandsafgiften og afgiften af HFC-gasser m.fl., nedsættelse af afgiften af emballage til vin og spiritus m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 7 af 28. april 2009.
Kristian Jensen/ Lene Skov Henningsen

Spørgsmål 7:

Med henvisning til at det i lovforslagets bemærkninger side 7 fremgår, atnedsættelsen af emballageafgiften med 50 pct. vil reducere den indirekte statsstøtte til fla-skeskyllerierne, bedes ministeren redegøre for, om den gældende emballageafgift er i stridmed EU-reglerne, og i bekræftende fald redegøre for, hvordan en nedsættelse af emballage-afgiften forholder sig til EU-reglerne.

Svar:

Den nuværende emballageafgift er ikke i strid med EU-lovgivningen.Godtgørelsesreglerne i emballageafgiftsloven hænger sammen med EU-reglerne om varer-nes fri bevægelighed, hvormed nationale afgifter ikke må pålægges varer til eksport.I relation til emballageafgiften for vin- og spiritusflasker er sagen imidlertid den, at flasker-ne har en højere (eksport)værdi på grund af emballageafgiften og især eksportgodtgørelsenaf denne. Afgiftsgodtgørelsen for tomme flasker modtages typisk også af andre end dem,der normalt betaler afgiften, og dermed bygger flaskegenbrugsbranchen en del af sit eksi-stensgrundlag på afgiften og altså især eksportgodtgørelsen af denne. Derfor mener vi iSkatteministeriet at afgiftsgodtgørelsen af tomme flasker til flaskeskyllerier kan betragtessom et tilskud eller en slags ”indirekte statsstøtte”.Skatteministeriet har ikke kendskab til at andre virksomheder modtager en lignende formfor tilskud/støtte.
Side 2