Skatteudvalget 2008-09
L 204
Offentligt
683791_0001.png
683791_0002.png
J.nr. 2009-231-0024Dato: 13. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 204 - Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af spildevand og for-skellige andre love (Forhøjelse af spildevandsafgiften og afgiften af HFC-gasser m.fl., nedsættelse af afgiften af emballage til vin og spiritus m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 14 af 3. maj. Spørgsmålet er stillet efterønske af Klaus Hækkerup (S).
Kristian Jensen/ Lene Skov Henningsen

Spørgsmål 14:

Det ønskes oplyst, hvilke undersøgelser der bekræfter, at en nedsættelse afemballageafgiften for vin og spiritus med 1 kr. vil slå fuldt ud i prisen.

Svar:

Økonomisk teori forudsiger, at alle omkostninger – herunder afgifter – på langt sigtbliver overvæltet fuldt ud i priserne, når der er tilstrækkelig konkurrence, og når omkost-ningerne er ens for alle virksomheder. Dette resultat gælder uanset, om omkostningernefalder eller stiger. Helt kort siger teorien, at prisen svarer til omkostningerne. Så når om-kostningerne falder, falder prisen også.Emballageafgiften er ens for alle – uanset om virksomhederne importerer eller fremstilleremballagen. Skatteministeriet er ikke bekendt med særlige konkurrenceproblemer, træg til-pasning eller lignende. Derfor vil man ud fra økonomisk teori eksempelvis forvente, at pri-sen på en flaske spiritus vil falde med 1 kr., hvis virksomhedernes omkostninger ved atproducere en flaske spiritus falder med 1 kr. I Danmark vil forbrugerprisen dog falde med1,25 kr. på grund af momsen, som også bliver overvæltet fuldt ud. Dermed vil et fald i em-ballageafgiften på 0,8 kr. medføre et prisfald på 1 kr.I virkelighedens verden kan der dog være tale om tilpasningsperioder. Desuden kan andreændringer, afrundede priser mv. også få betydning for prisen på kort sigt. Sådanne forholdkan således bevirke, at afgiftsændringer ikke altid kan aflæses 1:1 i listepriserne på præcisdet tidspunkt, hvor de får virkning.Blandt økonomer er der bred enighed om, at teorien passer godt med virkeligheden. Detteer bl.a. uddybet i rapporten “Study on reduced VAT applied to goods and services in theMember States of the European Union”, fra EU-kommissionen om nedsat moms, som erudarbejdet af Copenhagen Economics. Rapporten og appendiks findes her:http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/vat/how_vat_works/rates/study_reduced_VAT.pdfhttp://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/vat/how_vat_works/rates/study_reduced_VAT_appendices.pdf
Side 2