Skatteudvalget 2008-09
L 204 Bilag 6
Offentligt
679987_0001.png
679987_0002.png
679987_0003.png
Sendt: 07-05-2009 08:47Fra: Kroghs Flaskegenbrug A/SOrganisation:Adresse: Ulvevej 21Postnr: 4622 HavdrupEMail: [email protected]Telefon: 30613444Må offentliggøres på hjemmesiden: JaVedrørende nedsættelsen af den volumenbaserede emballageafgiftTil medlemmerne af skatteudvalget
Jeg skriver til dig, fordi jeg lige har læst referatet fra folketingssalen torsdag den 30 april, angående1. behandlingen af lovforslaget om nedsættelsen af den volumenbaserede emballageafgift.Efter at have læst referatet står det helt klart for mig, at Torsten Schack Pedersen og Kristian Jensenslet ikke har læst miljøstyrelsens rapport 556/2000, og jeg føler mig derfor nødsaget til atkommentere på nogle af de udsagn Torsten Schack Pedersen og Kristian Jensen er kommet med.For det første skal det siges at der i miljøstyrelsen rapport står klart og tydeligt at det er mestmiljøvenligt at genbruge hele vinflasker, altså ved skylning, også selv om de skal fragtes langt, heltop til 2500 km. Citat:( 556/2000)

” Beregningen af et break-even point skal sammenholdes med,

at den maksimale afstand flaskerne eksporteres i dag er 2500 km. Ud fra dette må det

konkluderes, at det også anses som en miljøvenlig løsning at transportere vinflaskerne 2500

km.

Så når Torsten Schack Pedersen taler om miljømæssige udfordringer, og Kristian Jensen siger at detbedre kan betale sig at omsmelte skårene, i stedet for at transporterer dem ud af landet, ved jeg ikkehvor de har de beregninger fra, men de tror åbenlyst ikke på hvad miljøstyrelsen er nået frem til ideres rapport.Hvis der, som Torsten Schack Pedersen hentyder til, bliver eksporteret flasker med henblik påomsmeltning, kan jeg godt se at regnestykket går op, og at det vil være bedre for miljøet at ladeflaskerne blive i landet. Men dette er ikke tilfældet, der ydes ikke godtgørelse for afgiften medmindre flaskerne bliver brugt til genbrug som hele skyllede flasker.Kristian Jensen siger også, at det vil være mere miljøvenligt, at fragte skårene til udlandet i forholdtil at fragte hele flasker til skylning, dette kan jeg dog ikke forstå, da en lastbil ikke må laste flerekilo end de gør, når en lastbil fyldes op med hele flasker.
Derudover vil jeg lige pointere at der ikke kan eksporteres flere flasker end der importeres, da der eret kvote system som skal overholdes.Hvis man er så overbevist om at denne ” flaskefidus ” er et problem for statskassen, kan jeg ikkeforstå, at man ikke forsøger at få de andre EU lande til at indføre et lignende system, så man undgårdette, i stedet for at ødelægge et velfungerende og miljørigtigt genbrugssystem.Kristian Jensen mener ikke, at der vil opstå et problem med flaske affald i naturen, eller idagrenovationen da borgerne jo er ”godt opdraget” men hvordan kan det så være at borgerne ikke er”opdraget” til at aflevere deres dåser.I Københavns kommune er det sådan, at man i de kuber som opstilles af kommunen, gerne måsmide dåser og plast affald i, det gør at flaskegenbrugsbranchen hvert år indsamler rigtig mangedåser og plast i disse kuber. Dette kunne man jo også indføre i andre kommuner, og derved afhjælpeproblemet med dåser og plast i naturen, samtidig med at der indsamles vinflasker. Dette ville ogsåmedføre at transporten blev mindre, da vognmændene ikke skulle køre flere gange for at henteforskelligt affald.Som Kristian Jensen siger vil kommunerne stadig være forpligtet til at opstille kuber eller andet tilafhentning af flasker. Men det er butikkerne og de små boligforeninger ikke. I dag stårdetailhandlen og frivillige indsamlere for halvdelen af al indsamling i Danmark.De samler flaskerne sammen fordi de kan tjene lidt ekstra penge, men dette ødelægges hvis afgiftennedsættes. Derfor vil der ikke længere være mulighed for at komme af med flaskerne, så mangesteder, og på så nem en måde. I mange kommuner vil man være nødsaget til at aflevere flaskerne pågenbrugsstationerne, hvilket er temmelig besværligt og sandsynligvis vil være skyld i at mangeflasker ender i dagrenovationen.Til slut vil jeg sige, at der kun findes et flaskeskylleri i Danmark, udover Pernod ricard som kunskyller til dem selv. Hvis dette skylleri mister sit eksistensgrundlag, vil heleflaskegenbrugsbranchen ophøre.Jeg undre mig også over at, vi som eneste skylleri, ikke er blevet spurgt til råds, at der ikke harværet brug for, at se vores virksomhed, eller regnskab i forbindelse med dette lovforslag, for atkaste lys over opbygningen af hele flaskegenbrugs branchen.Det lyder som om Kristian Jensen og Torsten Schack Pedersen tror det er en guldgruppe at have etflaskeskylleri, men det kan jeg som ejer af Danmarks eneste flaskeskylleri bevidne at det ikke er, vihar de sidste mange år kæmpet med at få det til at løbe rundt. Og har investeret mange millioner
kroner i anlæg, som kan gøre sorteringen bedre og mere miljøvenlig, samt i skylleriet for at leve optil de mange miljø- og arbejdsmiljøkrav der er.Jeg håber at jeg har kunnet hjælpe med, at få klarlagt nogle helt klare misforståelser med hensyn tilflaskegenbrug.
Med venlig hilsen
Rasmus Plougmand, Kasserer for Brancheforeningen For Flaskegenbrug