Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
L 185
Offentligt
688153_0001.png
688153_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 18. maj 2009 stillet følgende spørgsmål nr.59 til L 185, som hermed besvares.
19. maj 2009J.nr. 2009-0005522

Spørgsmål nr. 59:

”Ministerens kommentarer til analysen fra AErådet: Kommunalisering af jobcent-rene udbedes”

Endeligt svar:

Jeg er ikke enig i, at kommunaliseringen af jobcentrene betyder en kraftig nedprio-ritering af den aktive arbejdsmarkedspolitik, sådan som AE-rådet påstår i deresanalyse fra den 16. maj.AE-rådet er kritisk over for den nye finansieringsmodel for det enstrengede be-skæftigelsessystem.Jeg kan oplyse, at finansieringsmodellen bygger på en balance. På den ene side be-lønnes kommuner, der gør en aktiv indsats. Det kan altså altid betale sig at yde enaktiv indsats og få ledige i job. På den anden side har det været vigtigt for regerin-gen at sikre, at den kommunale økonomi er bæredygtig – også i en tid med stigendeledighed. Derfor er modellen konstrueret således, at kommunen ikke rammes unø-digt hårdt ved en stigning i ledigheden.AE-rådet er desuden bekymret for, om uddannelsesaktivering vil blive nedpriorite-ret i det enstrengede system.Det er vigtigt, at jobcentrene i indsatsen har fokus på de ledige, og ikke på, hvilkeredskaber der skal anvendes i beskæftigelsesindsatsen, da målet for jobcentrene erat hjælpe de ledige væk fra offentlig forsørgelse og i ordinær uddannelse eller i ar-bejde.Hvis uddannelse er vejen til job, skal dette redskab selvfølgelig bruges af jobcent-rene. Det er vigtigt, at de uddannelser, der bliver tilbudt i jobcentret, er fokuseret påjob.Jeg mener ikke – som det anføres af AE-rådet – at indførelsen af det enstrengedekommunale beskæftigelsessystem vil medføre 98 forskellige beskæftigelsespolitik-ker. Vi har og skal fortsat have en national sammenhængende beskæftigelsespolitikmed lokalt forankret indsats.
Jeg er meget opmærksom på, at der heller ikke i fremtiden bygges mure rundt omkommunernes beskæftigelsesindsats. Beskæftigelsesregionerne bliver derfor styr-ket i det enstrengede kommunale beskæftigelsessystem, så der sikres en stærkerestatslig styring og overvågning af beskæftigelsesindsatsen for at understøtte godeeffekter i alle landets kommuner.AErådet udtrykker endvidere bekymring for, om de ledige får indsatsen til tiden. Vived, at en aktiv beskæftigelsesindsats er vejen til job. Regeringen har derfor gen-nem de sidste syv et halvt år gjort op med tidligere tiders politik. Regeringen hargennem en lang række reformer indført krav om en aktiv indsats over for de svagegrupper, herunder kontanthjælpsmodtagere.Denne politik har givet resultater. Fra 1. kvartal 2004 til 1. kvartal 2009 er antalletaf kontanthjælpsmodtagere faldet med 28.000 personer. Det største fald er sketblandt de allersvageste grupper (matchgruppe 4 og 5).Vi er imidlertid ikke i mål endnu med at brede den aktive beskæftigelsesindsatsfuldt ud til alle ledige borgere. Der er jobcentre, som klarer sig godt, og jobcentresom klarer sig mindre godt. Data på jobindsats.dk viser, at den aktive beskæftigel-sesindsats i mange kommuner fortsat er utilfredsstillende på en række punkter.Beskæftigelsesregionerne har derfor siden efteråret 2008 fulgt særlig intensivt oppå den aktive indsats på de løbende dialogmøder med jobcentrene. Alle jobcentre,der ikke i tilstrækkeligt omfang formår at give kontanthjælpsmodtagere en aktivindsats til tiden, skal udarbejde en handlingsplan med fokus på, hvordan jobcentretgenopretter indsatsen.Regeringen vil fortsætte indsatsen for at give de svage ledige fodfæste på arbejds-markedet gennem en aktiv beskæftigelsesindsats. Etableringen af et enstrengetkommunalt beskæftigelsessystem skal også ses i det lys. Det enstrengede systembetyder en administrativ forenkling og mindre bureaukrati i indsatsen for at hjælpeledige tilbage i beskæftigelse. Det giver mulighed for at bruge de overskydende re-surser på indsatsen for at få de ledige i job og dermed imødegå udfordringen medat skulle hjælpe mange flere.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2