Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
L 185
Offentligt
680364_0001.png
680364_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 30. april stillet følgende spørgsmål nr. 15 (L185), som hermed besvares.
7. Maj 2009J.nr.2009-0005522

Spørgsmål nr. 15:

”Hvad er ministerens kommentar til, at Dansk Arbejdsgiverforening i et brev til re-geringen skriver, at det er uansvarligt at gennemføre en så stor reform som den ful-de kommunalisering af jobcentrene nu, hvor der er krise og stærkt stigende arbejds-løshed, hvilket i sig selv udløser et stærkt stigende arbejdspres for medarbejderne ijobcentrene? I denne forbindelse tænkes også på, at en undersøgelse har vist, at 75pct. af medarbejdernes tid i jobcentrene i forvejen går med bureaukrati, kontrol ogdokumentation på grund af de mange statslige regler og at der bl.a. på grund af det-te er mange medarbejdere, der søger væk fra jobcentrene.”

Endeligt svar:

Med det enstrengede kommunale beskæftigelsessystem frigør vi ressourcer til enaktiv indsats på det helt rigtige tidspunkt – nemlig nu hvor jobcentrene skal tage sigaf et stadig stigende antal ledige. For med det enstrengede system får jobcentreneén ledelse, én økonomistyring og en samlet finansiering i stedet for to af hver somi dag. På den måde undgår vi dobbeltadministration, og det giver jobcentrene flereressourcer til den enkelte ledige, nu hvor det er allermest vigtigt.Vi skal samtidig huske på, at medarbejderne allerede i dag arbejder i jobcentrene.Medarbejderne skal derfor ikke flytte arbejdsplads, og de kender allerede til arbej-det med at få ledige i job.Derudover har regeringen sammen med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti ogDe Radikale indgået en aftale om at forenkle ungereglerne og sanktionsreglerne forkontant- og starthjælpsmodtagere samt at forbedre modtagelserne i jobcentrene. Påden måde får vi luget ud i regeljunglen, og der frigøres flere ressourcer til den akti-ve beskæftigelsesindsats.
Til sidst vil jeg fremhæve, at de nuværende ressourcer fra de statslige jobcentreoverdrages fuldt ud til kommunerne i forbindelse med omlægningen. Statens til-skud til kommunerne til aktivering reguleres derudover i forhold til udviklingen iledigheden. Kommunerne vil derfor stadig kunne finansiere udgifterne til aktive-ring af de ledige, selvom ledigheden stiger. Det enstrengede kommunale beskæfti-gelsessystem er ikke en spareøvelse.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2