Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09, Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
L 184 Bilag 6, L 185 Bilag 12
Offentligt
681242_0001.png
681242_0002.png
681242_0003.png
681242_0004.png
TALE
29. april 2009
Beskæftigelsesministerens tale til besvarelse afsamrådsspørgsmål C til L 184 om konsekvenserne afnedlæggelse af Arbejdsmarkedets Ankenævn set i forholdtil arbejdstagernes retssikkerhed
J.nr.PA1/KLR
Samrådsspørgsmål C – stillet af Bjarne Laustsen (S)”Der ønskes en redegørelse for og en drøftelse af kon-sekvenserne af nedlæggelse af ArbejdsmarkedetsAnkenævn set i forhold til arbejdstagernes retssikker-hed.”---I finanslovsaftalen for 2009 er der lagt op til at etablere etenstrenget kommunalt beskæftigelsessystem.For at understøtte det system er der i aftalen også lagt op tilat ”strømline” klagesystemet. ”Strømliningen” skal ske vedat sammenlægge Arbejdsmarkedets Ankenævn medAnkestyrelsens Beskæftigelsesudvalg.Lad mig gøre det fuldstændig klart. Jeg mener, at det er heltnaturligt at sammenlægge de 2 klageinstanser.Når der etableres et enstrenget system i forhold tilBeskæftigelsesindsatsen, ligger det da lige for at se på, hvadder kan støtte op om det system – og det kan blandt andetklagesystemet.I dag behandler Arbejdsmarkedets Ankenævn og Ankesty-relsens Beskæftigelsesudvalg hver især sager på centrale de-le af det beskæftigelsesmæssige område.
De behandler sager om indsats, ydelser og om betingelsernefor at få ydelser i forhold til forskellige ydelsesmodtagere –sager som efter deres karakter kan være ens, selv om ydel-sesmodtagerne er underlagt forskellige lovgivninger.Så at samle sagerne i samme instans vil være med til at sikrestørre sammenhæng i beskæftigelsessystemet.---Der er nogle, som mener, at det er retssikkerhedsmæssigtbekymrende at lægge Arbejdsmarkedets Ankenævn sammenmed Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg.Tankegangen er tilsyneladende, at Beskæftigelsesudvalgetligger i Ankestyrelsen – og at Ankestyrelsen er ikke ”rigtiguafhængig”.Nogle er også bekymrede over, at der ikke længere skal væreén ansat formand i klageinstansen, men i stedet et antal an-kechefer, som skal varetage formandshvervet på skift.Igen er tankegangen tilsyneladende, at ankecheferne er ansatunder en styrelseschef i Ankestyrelsen – og dermed ikke”rigtig uafhængige”.Min forgænger Claus Hjort Frederiksen har været i salen ogbesvare spørgsmål herom, der er stillet en byge af nye ud-valgsspørgsmål, og nu er vi så her i dag. Emnerne er hvergang mere eller mindre de samme – Ankestyrelsens uaf-hængighed og det retssikkerhedsmæssigt bekymrende isammenlægningen af de 2 klageinstanser.Jeg er noget uforstående over for de bekymringer, som bl.a.spørgeren har rejst i forhold til Ankestyrelsen og dens uvil-dighed og uafhængighed. Og for så vidt også i forhold tildens kompetence eller mangel på samme.2
Mener spørgeren virkelig, at Ankestyrelsen ikke er uvildigog uafhængig…?Hvad så med de mange afgørelser, der i årenes løb er truffet iAnkestyrelsens mange mødefora, herunder i Beskæftigelses-udvalget? Er de så ikke blevet truffet af en uafhængig klage-instans…?Og er afgørelserne så heller ikke blevet truffet på kompetentvis – f.eks. fordi skiftende ankechefer har været med til attræffe afgørelserne, eller fordi Justitsministeriet ikke har…?Hvorfor har spørgeren eller andre med lignende bekymringerom Ankestyrelsen ikke rejst det her noget før…?Lad mig nu én gang for alle gøre det helt klart:1. Ankestyrelsen og Ankestyrelsens Beskæftigelsesud-valg er lige så uafhængige som Arbejdsmarkedets An-kenævn.2. Chefen for Ankestyrelsen og ankecheferne er lige såuafhængige som formanden for Arbejdsmarkedets An-kenævn og Arbejdsmiljøklagenævnet.3. Ankestyrelsen har nogle fuldt ud kompetente anke-chefer og flere års god erfaring med den formandskon-struktion, der er i Ankestyrelsens Beskæftigelsesud-valg. Ankecheferne træffer ikke afgørelser alene – mensammen med et antal medlemmer i de mødefora, der eri Ankestyrelsen. Afgørelserne træffes ved almindeligtflertal. Kun hvor der er stemmelighed, er formandensstemme afgørende.
3
4. Der er ingen grund til at være bekymret for retssikker-heden i forhold til en sammenlægning af de 2 klagein-stanser.5. Alle, der kan få behandlet deres sag i Arbejdsmarke-dets Ankenævn i dag, vil fremover kunne få behandletderes sag i Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg. Be-handlingen vil desuden være lige så intensiv, som dener i dag. Også reglerne og rammerne for sagernes be-handling vil være de samme – eller mindst lige så go-de, som de er i dag.Jeg håber, at dette tager brodden af den bekymring, derhar været.
4