Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
L 181
Offentligt
693865_0001.png
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIET
MINISTEREN
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
DatoJ. nr.
28. maj 2009
Energipolitisk Udvalg har i brev af 26. maj 2009 stillet mig følgende spørgsmål vedrørende L 181, stilletefter ønske fra Per Clausen (EL), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 76:

”Mener ministeren, at det ville have forhindret fældning af den pågældende regnskov, hvis den ameri-kanske majsætanol havde været underlagt EU’s bæredygtighedskriterier?”

Svar:

EU’s bæredygtighedskriterier omfatter i deres nuværende udformning ikke krav til biobrændstoffer, dersikrer mod de såkaldte forskydningseffekter. Mit svar på spørgsmålet er derfor, at hvis USA havde væretunderlagt bæredygtighedskriterierne i deres nuværende udformning, så havde dette ikke hindret, at an-vendelsen af landbrugsjord til dyrkning af majsethanol i USA gav anledning til en afledt efterspørgsel afsoja på verdensmarkedet, der igen satte regnskoven i Brasilien under pres.Men vi har gennem EU besluttet, at der hurtigt i EU skal ske en udvikling af bæredygtighedskriterierne,således at disse også sikrer mod, at anvendelsen af biobrændstoffer giver anledning til fældning af regn-skov via de såkaldte forskydningseffekter. Det indgår derfor i VE-direktivet, at EU-Kommissionen indenudgangen af 2010 skal forelægge en rapport om emnet til Rådet og Parlamentet, og på dette grundlageventuelt foreslå ændring af bæredygtighedskriterierne for at sikre dette.
Med venlig hilsen
Connie Hedegaard
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIETStormgade 2-61470 København K
Tlf33 92 28 00Fax 33 92 28 01E-mail: [email protected]www.kemin.dk