Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
L 181 Bilag 16
Offentligt
687028_0001.png
Bemærkninger til :
“LifeCycle Assessment of Bio-diesel from Animal Fat”1

Rapport om biobrændstoffer udarbehdet af Henrik Wenzel – pt. Odense Universitet – for

DAKA Biodiesel a.m.b.a

Det er ikke alle rapportens forudsætninger og beregninger der er offentlig tilgængelige, hvorfor det ikke ermuligt at gennemføre en egentlig revision af rapporten, men det kan dog påvises, at forfatterne på en rækkeområder, har ansat forholdene for den animalske biodiesel noget mere positive end de forekommer i praksis,og samtidig er forholdene for den vegetabilske biodiesel i udpræget grad gjort negative.Eksempelvis for den animalske biodiesel :1.Energiforbrug : i rapporten anføres f. eks at Elforbruget ved produktionen udgør 151 MJ energi vedkonvertering af 1000 kg animalsk fedt til biodiesel, men samtidig fremgår det af ”Det grønne Regnskab forDAKA Biodiesel a.m.b.a”2, at det korrekte tal er 230 MJ / 1000 ton fedt. Energiforbruget er opgjort 35% forlavt, med større CO2udledning til følge.Svind : Der er ikke i rapporten indarbejdet svind ( hvilket naturligvis er ulogisk ). Der er tværtimod ansatandele af tilsætningsstoffer der er mindre end der kemisk set er nødvendig for at reaktionerne kan foregå. Forandre tilsætningsstoffer er ansat værdier, der i følge ”Det grønne Regnskab for DAKA Biodiesel a.m.b.a”faktisk er 40% højere, med større CO2udledning til følge.Forskellige sideprodukter ( glycein etc. ) er indregnet i rapporten, uagtet at de rent faktisk skal bortskaffes imedfør af EU Forordning 1774/2002 af 3. oktober 2002 : ”sundhedsbestemmelserfor animalske biprodukter,som ikke er bestemt for konsum”.
2.
3.
Eksempelvis for den rapsbaserede biodiesel1.For rapsudbytte på markerne er valgt det laveste niveau gennem de seneste 5 år, hvilket er væsentligt lavereend hvis man havde taget et gennemsnit over de samme år 5 år. CO2og CO2eq. udledning pr kg produceretrapsfrø og dermed biodiesel er dermed lavere and forudsat.Energiforbruget ved selve biodiesel fremstillingen er i rapporten ansat til 2059 MJ naturgasenergi og 140 MJEl-energi. De korrekte størrelser er 200 MJ naturgasenergi og 44 MJ El-energi. Gas og el forbruget er ansat 10respektive 3 gange så højt som realiteten.For den vegetabilske biodiesel har man husket det produktionssvind, som man glemte under den animalskeproduktion – blot har man ansat svindet 3 gange højere end det faktisk er.Gylle, som udbringes på markerne, er i rapporten ikke blot tillagt den fulde emissionen af N2O ( lattergas ),men tillige tillagt fuld CO2 .Argumentationen er ensbetydende med at rapsen og dermed biodiesel pålæggesden CO2, der medgår til produktion af svine og oksekød.Rapsen og dermed biodiesel er tillagt yderligere CO2mængder ud fra en betragtning om at rapsdyrkningmedfører en formindskelse af jordens kulstoflagre. Argumentationen er forfejlet. Når al CO2ved frembringelseaf biomasse ( halm + frø ) pålægges de rapsfrø, der fjernes fra marken, vil halmen til gengæld blive nedmuldet,med forøgelse af jordens kulstoflagre til følge.
2.
3.
4.
5.
I mangel af tilgængelige oplysninger kan en egentlig revision af Henrik Wenzels rapport desværre ikkegennemføres, men ud fra de oplysninger, som det er lykkedes at fremfinde om rapporten og densforudsætninger, fremgår det klart, at CO2fortrængnings evnen for animalsk biodeisel er opgjort noget merepositivet og fortrængningsevnen for rapsbaseret biodiesel meget ringere end de faktisk er.
12
http://www.dakabiodiesel.dk/lib/files.asp?ID=518 og http://www.dakabiodiesel.dk/lib/files.asp?ID=519http://www.dakabiodiesel.dk/lib/files.asp?ID=709