Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L 18 - Forslag til Lov om indgåelse af protokol om ændring af overenskomst mellem de nordiske lande til undgåelse af dobbeltbeskatning for så vidt angår indkomst- og formueskatter.

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 3 af 12. november 2008.

 

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Ivar Nordland

 


Spørgsmål 3: I forlængelse af ministerens besvarelse af 10. november 2008 af L 18 – spørgsmål 2, og under henvisning til, at det kan medføre ulige konkurrence for det skandinaviske kabinepersonale, hvis kabinepersonale fra Japan, Kina og Indien ikke beskattes af deres løn, bedes ministeren oplyse, om der i den angivne situation faktisk sker beskatning til Sverige, fordi SAS konsortiet drives fra Stockholm. Ministeren bedes om nødvendigt indhente oplysninger herom fra de svenske myndigheder. I bekræftende fald bedes det desuden oplyst, om der er i pagt med ånden i beskatningen af SAS, at Sverige har beskatningsretten til udenlandsk kabinepersonale på dansk registrerede fly, der flyver på interkontinentale ruter fra og til København. I benægtende fald bedes det oplyst, hvorledes man vil få repareret sådanne huller i samspillet mellem den nordiske dobbeltbeskatningsaftale og andre dobbeltbeskatningsaftaler, som Danmark har indgået med fremmede lande.

 

Svar: Dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem de nordiske lande regulerer ikke beskatningen af personer, hjemmehørende i Indien, Kina eller Japan - heller ikke for så vidt angår løn for arbejde om bord på SAS-fly.

SAS’s interkontinentale trafik udøves - som nævnt i mit svar på spørgsmål 2 - af SAS-konsortiet, der drives fra Stockholm. Det gælder også for ruter fra og til København, henholdsvis trafik med dansk indregistrerede fly.

Det er i overensstemmelse med international praksis, at det er de svenske dobbeltbeskatningsoverenskomster med henholdsvis Indien, Kina og Japan, der regulerer retten til at beskatte personer, hjemmehørende i disse lande, af løn for arbejde udført ombord på et fly i international trafik for et svensk luftfartsforetagende.

Efter de svenske dobbeltbeskatningsoverenskomster med Indien, Kina og Japan kan Sverige beskatte kabinepersonale, hjemmehørende i de tre lande, af deres løn for arbejde om bord på SAS-fly.

De svenske myndigheder har tidligere oplyst, at Sverige ikke beskatter kabinepersonale, hjemmehørende i Kina eller Japan, af løn for arbejde om bord på SAS-fly. Jeg går ud fra, at det samme gælder for kabinepersonale, hjemmehørende i Indien.

Jeg mener ikke, at der er noget hul i samspillet mellem den nordiske dobbeltbeskatningsaftale og andre dobbeltbeskatningsaftaler, som Danmark har indgået med fremmede lande.

Efter min opfattelse er det ikke en sag for Danmark, om det er Sverige eller henholdsvis Indien, Kina og Japan, der beskatter kabinepersonale, hjemmehørende i de tre lande, af løn for arbejde ombord på SAS-fly i interkontinental trafik.