Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
L 177
Offentligt
675752_0001.png
675752_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 29. april 2009Sagsnr.: 15845
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 15. april 2009stillet følgende spørgsmål nr. 1, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Benny Engelbrecht (S).

Spørgsmål 1:

”Ministeren bedes kommentere Forbrugerrådets pressemeddelelse ”Forbrugerrådet harnyt forslag til bedre viden over kosttilskud” af 15. april 2009.”

Svar:

Forbrugerrådet mener, at forslaget om en portal om kosttilskud ikke beskytterforbrugerne tilstrækkeligt.Kosttilskudsportalen på Fødevarestyrelsens hjemmesidewww.altomkost.dkgiverallerede en lang række oplysninger om kosttilskud. En liste over anmeldte kosttilskudvil derfor i givet fald alene udgøre ét blandt mange elementer på hjemmesiden.L 177 omhandler alene forslag om en hjemmel til en systematisk offentliggørelse af enliste over de kosttilskud, der er anmeldt til markedsføring i Danmark.Kosttilskud er fødevarer. Det er et helt generelt princip i fødevarelovgivningen, atvirksomhederne er ansvarlige for, at de fødevarer, herunder kosttilskud, de producerereller forhandler, er sikre og i øvrigt i overensstemmelse med lovgivningen. Det er ikke ioverensstemmelse med fællesskabslovgivningen at stille krav om, at kosttilskud skalgodkendes af myndighederne, før de må markedsføres.Fødevaremyndighederne skal kontrollere, at virksomhederne overholder reglerne, ogfører derfor stikprøvevis kontrol hermed. Dette er et generelt kontrolprincip. Som led ikontrollen kan fødevareregionerne bede virksomhederne om at fremlæggedokumentation for, at et givent kosttilskudsprodukt er sikkert.L 177 er baseret på offentliggørelse af oplysninger om anmeldte kosttilskud, somFødevarestyrelsen i forvejen er i besiddelse af.
Forbrugerrådet opfordrer til, at der lanceres en database, som er søgbar på virksomhed,produktnavn og ingredienser, og foreslår, at der fra databasen bliver linket direktevidere til virksomhedernes seneste kontrolrapporter, virksomhedernes egnesikkerhedsvurderinger samt link til uvildige sikkerhedsvurderinger. Endvidere ønskerForbrugerrådet links fra databasen direkte til EU-godkendte anprisninger og tilLægemiddelstyrelsens interaktionsdatabase.Under forudsætning af vedtagelsen af L 177 vil forbrugerne med lovændringen fåmulighed for at søge i de oplysninger, der offentliggøres om de anmeldte kosttilskud,efter forskellige kriterier, fx virksomhedsnavn, produktnavn og ingredienser.Endvidere er der allerede på portalen link til hjemmesiden findsmiley.dk, hvorvirksomhedernes kontrolrapporter findes, link til videnskabelige vurderinger fra denEuropæiske FødevareSikkerhedsAutoritet EFSA samt forberedt link til EU-godkendteanprisninger, når disse bliver lagt på Kommissionens hjemmeside. Portalen indeholderdesuden allerede links til Lægemiddelstyrelsens hjemmeside, blandt andet databasenover lægemiddelinteraktioner.Derimod finder jeg det ikke hensigtsmæssigt, at virksomhedernes dokumentation forprodukternes sikkerhed skal offentliggøres på portalen. Ligesom jeg ikke finder dethensigtsmæssigt, at virksomhederne selv skulle kunne lægge deres informationer omkosttilskud ind på portalen. Virksomhederne må gerne selv offentliggøre deresdokumentation, hvis de måtte ønske det. Men at lade sådanne oplysninger fremgå afportalen vil kunne opfattes som reklame for produkterne, og vil dermed kunneunderminere portalens troværdighed som objektiv, saglig information fra en offentligmyndighed.Fødevarestyrelsen vil løbende udbygge portalen i forhold til links til generelleinformationer, fx om godkendte anprisninger og videnskabelige vurderinger afindholdsstoffer, samt links til konkrete informationer, fx links direkte fra et konkretprodukt til virksomhedens kontrolrapporter og relevante informationer påLægemiddelstyrelsens hjemmeside. Der vil desuden være mulighed for løbende at drøfteyderligere ønsker til portalens indhold med Fødevarestyrelsen i kontaktgruppen forkosttilskud, hvor også Forbrugerrådet er repræsenteret.
Eva Kjer Hansen
/Caroline D. Nordentoft
2